Letecké společnosti Japan Airlines (JAL) a JAL Engineering Co. (JALEC) uzavřely partnerství se třemi vodíkovými leteckými společnostmi, aby prozkoumaly možnosti doplnění flotil regionálních letadel o letouny na vodíkový pohon.

Na základě tří samostatných memorand o porozumění se společnost JAL spojila s německou společností H2FLY, americkou Universal Hydrogen a britsko-americkou ZeroAvia, aby prozkoumala možnosti integrace řešení vodíkových palivových článků do svých regionálních letadel.

Všichni tři vodíkoví letci vzlétli do vzduchu se svými řešeními poháněnými vodíkem v průběhu roku 2023.

Japonská letecká společnost uvedla, že s H2FLY bude zkoumat potenciál letadel s pevnými křídly poháněných vodíkem a vyhodnocovat požadavky na pohon pro různé letové vzdálenosti a velikost letadel, jakož i obchodní technické specifikace společnosti JAL.

H2FLY uvedla, že bude testovat a ověřovat výsledky studie. Přichází několik měsíců poté, co společnost H2FLY dokončila "první" pilotované lety elektrického letadla poháněného kapalným vodíkem na světě, a doufá, že partnerství podpoří cíle společnosti JAL v oblasti snižování emisí při komerčních letech.

„Ve společnosti H2FLY jsme posledních deset let věnovali významným pokrokům ve vývoji naší vodíkové technologie pro letadla," poznamenal profesor Josef Kallo, generální ředitel a spoluzakladatel společnosti H2FLY. „Jsme poctěni, že můžeme spolupracovat s Japan Airlines, které jsou lídrem v zajišťování udržitelné budoucnosti leteckého průmyslu."

Společnost Universal Hydrogen prozkoumá možnosti dodávek svých sad pro konverzi letadel na vodík pro letadla ATR 72-600, které umožní přestavbu stávajících pohonných jednotek na fosilní paliva na vodíkové palivové články. Očekává se, že společnosti JAL a JALEC poskytnou technické návrhy a vývojové vstupy pro tyto sady, aby splňovaly požadavky pro jejich regionální provoz.

Společnost H2Fly využívá letoun HY4 k demonstraci možností letů na kapalný vodík. Foto zdroj: H2Fly

Navazuje na předchozí studii společnosti Sojitz, Mitsubishi HC Capital a nejmenovaného japonského partnera, která se zabývala modulárním systémem společnosti Universal Hydrogen pro dodávku a doplňování vodíku pro japonské letecké společnosti.

„Japonsko již dlouho ukazuje, že je trhem s neuvěřitelně silným apetitem po ekologických řešeních v oblasti letectví, a je domovem společnosti JAL, jedné z nejzavedenějších leteckých společností na světě. Jako partner je společnost JAL působivě náročná po technické stránce; její provoz je jedním z nejspolehlivějších na světě," řekl Paul Eremenko, spoluzakladatel a generální ředitel společnosti Universal Hydrogen.

ZeroAvia bude se společností JAL spolupracovat na posouzení provozních požadavků na dovybavení letadel vodíkovými elektrickými pohonnými jednotkami na stávajících i perspektivních linkách a také na definování způsobů regulace, provozu dovybavení, infrastruktury pro doplňování paliva a údržby.

„Japonsko plánuje masivní investice do dodávek vodíku a také do podpory rozvoje vodíkového letectví, takže je zde jasná příležitost pro prozkoumání včasného přijetí," řekl ředitel pro zákazníky společnosti Zero Avia James Peck. „Skupina JAL Group již provozuje 50 regionálních letadel, která budou v dohledné budoucnosti relevantní pro technologii vodíkového pohonu."

Partnerství přichází v době, kdy JAL doufá, že do roku 2050 dosáhne čistých nulových emisí CO2, přičemž všechny tři společnosti chtějí uvést do provozu komerční letadla v polovině roku 2020 a v roce 2030.

Zdroj: https://www.h2-view.com/story/japan-airlines-partners-with-three-hydrogen-aviators-to-clean-up-regional-fleets/2102288.article/

Foto zdroj: Shutterstock, H2Fly