Norský přepravce zkapalněného zemního plynu Höegh LNG se chystá na konverzi svých plovoucích LNG terminálů při pobřeží Německa na vodík. Dovoz vodíku do Německa by terminály měly být schopny zahájit již v roce 2028.

Společnost Höegh LNG, která se specializuje na přepravu LNG po moři, provozuje 10 plovoucích LNG terminálů. Tři z těchto terminálů jsou umístěné při pobřeží Německa. Generální ředitel společnosti Höegh LNG Erik Nyheim uvedl, že konverze na vodík má probíhat postupně - s tím, jak poroste poptávka po vodíku.

Poptávka by přitom měla začít růst již v nejbližších letech s tím, jak se budou vybraná průmyslová odvětví snažit dekarbonizovat své provozy.

Cílem Německa je dosáhnout co nejvyšší domácí výroby bezemisního vodíku. Jak tento týden prohlásil spolkový ministr hospodářství Robert Habeck, páteřní vodíková síť v Německu bude mít do roku 2032 délku 9700 kilometrů, později až 11 tisíc kilometrů. Součástí sítě bude propojení pobřežních terminálů s průmyslovými centry.

„Aktualizovaná vodíková strategie Německa předpokládá v roce 2030 dosažení poptávky po vodíku ve výši 95–130 TWh, což je pouze mírné navýšení ve srovnání s původní verzí z roku 2020. Současná poptávka po vodíku v Německu dosahuje 55 TWh. Tento vodík je vyráběn z dováženého zemního plynu a spotřebovává se především v rafinériích a chemickém průmyslu,“ informoval server oenergetice.cz.

V červenci německá vládní koalice představila aktualizaci své národní vodíkové strategie s cílem urychlit rozvoj trhu s vodíkem. Ten považuje za zásadní na cestě ke klimatické neutralitě do roku 2045. 

Zdroj: https://www.cleanenergywire.org/news/norwegian-shipping-company-gearing-import-hydrogen-germany

Foto zdroj: Höegh LNG