Britská vláda by měla vyloučit podporu vodíku jako alternativy k vytápění domácností zemním plynem. Místo toho by měla vynakládat miliardy ročně na dotování instalace tepelných čerpadel. Uvedl to hlavní britský poradce pro infrastrukturu s odkazem na doporučení vládní komise.

Národní komise pro infrastrukturu (NIC) ve středu uvedla, že vodík nemá žádné veřejně politické opodstatnění pro vytápění jednotlivých budov, a vyzvala vládu, aby se zaměřila na pomoc domácnostem s nižšími příjmy při instalaci tepelných čerpadel poskytováním větší finanční podpory.

„Nevidíme žádnou roli vodíku v budoucím vytápění domácností," řekl Nick Winser, komisař NIC, a uvedl, že vodík není připraven ve velkém měřítku a hrozí, že bude neefektivně využívat zelenou elektřinu.

Zásah přichází v době, kdy se vláda potýká s dilematem, jak dosáhnout britského cíle nulové čisté spotřeby do roku 2050. Premiér Rishi Sunak nedávno rozvedl cíle pro postupné vyřazování plynových kotlů s odkazem na vysoké náklady na náhradní elektrická tepelná čerpadla.

Národní komise pro infrastrukturu vyzvala vládu, aby problém nákladů řešila poskytováním dotací na pokrytí celkových nákladů na instalaci tepelných čerpadel pro domácnosti s nižšími příjmy, což odpovídá přibližně třetině domácností, a to za 1,3 miliardy liber ročně do roku 2035. Ostatním nemovitostem by měla být ve stejném období nabídnuta podpora až do výše 7 000 liber, což odpovídá až 1,9 miliardy liber ročně.

Vláda v současné době nabízí dotace ve výši 7 500 liber v rámci tříletého programu s ročním rozpočtem 150 milionů liber do března 2025. Komise rovněž vyzvala k zavedení samostatného programu v hodnotě 3,2 miliardy liber na instalaci tepelných čerpadel a zlepšení energetické účinnosti v celém veřejném sektoru a ve všech sociálních bytech.

Rozšiřování tepelných čerpadel ve Velké Británii probíhá pomalu, částečně kvůli nákladům na nákup a instalaci těchto zařízení, které se odhadují na 7 000 až 10 000 liber na domácnost nebo vyšší. Vláda již dříve uvedla, že plánuje rozhodnout o úloze vodíku ve vytápění domácností v roce 2026, a to na základě zkoušek.

Zdroj: https://www.ft.com/content/caa5945b-5176-43f1-a538-820bb658b650

Foto zdroj: Bloomberg