Mission Possible Partnership (MPP), RMI, Systemiq, Power2X a přední představitelé odvětví vytvořili koalici, která umožní inaugurační dodávku čistého vodíku ze Spojených států do Evropy do roku 2026.

Transatlantická koalice pro obchod s čistým vodíkem (H2TC) propojí americké výrobce paliv se spotřebiteli z těžkého průmyslu v Evropě, aby do roku 2026 podpořila první přepravu čistého vodíku přes Atlantik, přičemž cílem je usnadnit obchod s více než 3 miliony tun vodíku ve formě čpavku a metanolu ročně prostřednictvím tohoto koridoru do roku 2030.

H2TC chce také významně přispět k cíli EU dovážet do roku 2030 10 milionů tun vodíku z obnovitelných zdrojů ročně.

Společnost H2TC uvedla, že zapojí účastníky trhu od dodavatelů po odběratele, jakož i významné subjekty vytvářející trh, včetně hlavních přístavů a sdružení ve Spojených státech a Evropě.

Mezi partnery koalice patří Centrum pro budoucnost Houstonu, přístav Corpus Christi a přístav Rotterdam, zatímco MPP bude plnit funkci jejího sekretariátu.

 „H2TC představuje důležitý krok k otevření brány pro transatlantické dodávky čistého vodíku. Možnost dovážet relativně levný čistý vodík z USA jako doplněk k místní výrobě bude mít přímý a významný dopad na úsilí evropského průmyslu o zavedení čistých výrobních procesů ve velkém měřítku, včetně odvětví hnojiv, oceli a lodní dopravy," uvedl Chad Holliday, spolupředseda Mission Possible Partnership. „V širším měřítku to podtrhuje potenciál cílených koalic k překonání kritických výzev v další fázi realizace závazků čisté nuly."

Jak bylo zveřejněno, práci koalice dosud podpořilo více než 20 společností, které mají zásadní význam pro rozvoj vodíkového hospodářství, včetně společností Ambient Fuels, Apex Clean Energy, Buckeye, BAES Infrastructure, Intersect Power, Linde, LyondellBasell, NextEra Energy, OCI, Shell, STX, Trafigura a Zhero.

H2TC poskytne členům přístup k hloubkové analýze regulačních požadavků a požadavků na infrastrukturu, sladění nabídky a poptávky a integraci s kapitálovými trhy. Členové plánují úzce spolupracovat s vládami USA a Evropy, aby jim pomohli dosáhnout cílů v oblasti čisté energie a informovat o regulačních rámcích umožňujících obchodování.

Podle ředitele pro strategii a udržitelnost přístavu Corpus Christi v Texasu Jeffa Pollacka je
tato spolupráce dalším pokračováním dlouholetého vztahu s rotterdamským přístavem, díky němuž mohou společným zákazníkům nabídnout komplexní hodnotu. „Naší ambicí je využít stávající infrastrukturu a existující obchodní spojení k vytvoření co nejefektivnější cesty pro dodávky čistého vodíku vyrobeného v USA na evropské trhy.“
 
„Koalice sdružuje skupinu vedoucích představitelů soukromého a veřejného sektoru, kteří mají ambice a schopnosti realizovat obchod s čistým vodíkem v tomto desetiletí," dodal Bryan Fisher, generální ředitel RMI a ředitel hubů ve společnosti MPP. „Jsme hrdí na to, že můžeme být součástí této spolupráce, která přináší energetickou bezpečnost a pomáhá energetickému přechodu na obou stranách Atlantiku."

Text zdroj: https://www.offshore-energy.biz/new-coalition-to-pave-the-way-for-first-cross-atlantic-clean-hydrogen-shipment-by-2026/

Foto zdroj: https://www.autovylet.cz/rotterdam-druhe-nejvetsi-nizozemske-mesto/