Boundary Power si nárokuje australské prvenství s odhalením 100 % přemístitelného, ​​modulárního samostatného energetického systému. Integruje solární energii s vodíkovým elektrolyzérem a úložným systémem, spíše než se spoléhat na tradiční záložní dieselové generátory.

Boundary Power, spojení mezi západoaustralským regionálním dodavatelem Horizon Power a elektrotechnickou společností Ampcontrol se sídlem ve Victorii, oficiálně spustilo samostatný energetický systém (SAPS), který využívá solární energii a obnovitelné vodíkové hydridové baterie k ukládání a výrobě elektřiny v případě potřeby.

Adam Champion, manažer rozvoje obchodu pro obnovitelné zdroje ve společnosti Ampcontrol, uvedl, že ačkoli vodíkový integrovaný samostatný samostatný napájecí systém (HiSAP) zatím není komerčně dostupný, byl vytvořen za účelem prozkoumání technických faktorů napříč designem, integrací a provozem.

„Tyto poznatky využijeme jako vstup do našich budoucích produktů obnovitelné energie,“ řekl.

První z HiSAPS, vyvinutý ve spolupráci se specialistou na systémy skladování vodíkové energie se sídlem v Sydney Lavo a výrobcem invertorů Selecttronic Australia se sídlem v Melbourne, byl instalován ve výrobním závodě společnosti Ampcontrol LED v Ringwood ve Victorii.

Generální ředitel Boundary Power Simon Duggan uvedl, že systém využívá solární Qube společnosti, integrovanou, skládací kombinaci solární baterie-generátor. Tradiční dieselový generátor byl však vyměněn za samostatný vodíkový energetický systém vyvinutý společností Lavo.

„Díky spolupráci se společnostmi Lavo a Selecttronic jsme byli schopni přijít s jedinečně navrženým řešením, které připravuje cestu pro to, co můžeme v budoucnu dělat se samostatnými napájecími systémy a výrobou obnovitelné energie,“ řekl. „Umožňuje nám demonstrovat schopnosti této jednotky Solar Qube, která je poháněna vodíkovým elektrolyzérem a skladovacím systémem, spíše než pomocí vašeho tradičního dieselového generátoru. Tohle je opravdu, opravdu, opravdu vzrušující čas."

Demonstrační jednotka obsahuje dva systémy. Samostatný SAPS obsahuje 4 kWp rackové solární pole, 16 kWh bateriový systém pro ukládání energie a 7,5 kW invertor. To je spojeno s 20 kWh metalhydridovým vodíkovým systémem skladování energie (HESS) s dodatečným 6 kWp solárním polem (součást střešního pole v zařízení Ringwood) a 5 kWh bateriového úložiště. HESS také obsahuje svůj vlastní elektrolyzér o výkonu 2,3 ​​kW a palivový článek o výkonu 3 kW, aby bylo zajištěno, že veškerý použitý vodík je obnovitelný na místě.

„Jednou z jedinečných věcí na jednotce HiSAPS ve srovnání se standardními samostatnými napájecími systémy je to, že si interně vyrábí vlastní palivo,“ řekl výzkumný inženýr Ampcontrol Thomas Steigler. "Vytváří vodík a ukládá ho v jednotce."

Celý systém, včetně komunikačního zařízení pro integraci do systémů měření a hlášení, je umístěn v krytu odolném proti povětrnostním vlivům.

Nově odhalená demonstrační jednotka bude dodávat solární energii do zařízení Ringwood společnosti Ampcontrol během denních hodin, aby pokryla denní poptávku po energii. Přebytečná energie bude využita k nabití systému ukládání energie baterie (BESS) a poté HESS. BESS bude vybíjen, aby pokryl spotřebu energie v noci a během špiček. HESS pokryje mezery v poptávce po energii tam, kde solární a BESS energie nejsou dostupné.

Projekt byl částečně financován ministerstvem energetiky, životního prostředí a klimatu (DEECA) Victoria jako součást fondu státní vlády pro komercializaci obnovitelného vodíku.

Duggan uvedl, že projekt nabídl vhled do technologie potřebné k vybudování vodíkových systémů pro skladování a poskytování elektřiny a demonstrační závod poskytne zásadní vhled do technických, regulačních a bezpečnostních aspektů integrace vodíkových systémů do samostatného energetického systému.

„Financování nám umožnilo spolupracovat s odborníky v oboru na navržení inovativního řešení pro demonstraci aplikace v reálném světě, čímž jsme připravili cestu pro budoucí komercializaci HiSAPS,“ řekl.

Text a foto zdroj: https://www.pv-magazine.com/2023/10/16/australian-startup-develops-pv-hydrogen-standalone-power-system/