V Evropě se připravuje 67 GW kapacity elektrolyzéru, což je více, než je cíl EU do roku 2030. Instalovaný výkon je však stále nízký, uvedla předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová. Podle zprávy IEA Global Hydrogen Report 2023, kterou cituje generální ředitel Hydrogen Europe Jorgo Chatzimarkakis, realizace projektů celosvětově zaostává, pouze 4 % všech projektů dosáhlo konečného investičního rozhodnutí.

Ursula von der Leyen a výkonný místopředseda Evropské komise Maroš Šefčovič včera zahájili první ze série Dialogů o čistém přechodu, jejichž cílem je pomoci zavést evropský zelený úděl a podpořit dekarbonizaci evropského průmyslu.

První dialog byl věnován vodíku, přičemž představitelé Evropské komise jednali se zástupci celého hodnotového řetězce H2.

Když mluvila o úspěších Evropské komise v oblasti vodíku, von der Leyen řekla, že regulační rámec EU pro vodík je téměř hotový, že probíhají masivní investice k urychlení přechodu a že vývoj globálního trhu s čistým vodíkem probíhá.

„Brzy budeme mít úplný soubor jasných pravidel na podporu našeho vznikajícího trhu s vodíkem. Jsme jediný kontinent, kde tomu tak je. Znamená to jasnost a předvídatelnost pro vaše investice,“ uvedla ve svém úvodním projevu.

Von der Leyen poukázala na to, že investice přicházejí prostřednictvím NextGenerationEU a REPowerEU, že komise schválila více než 17 miliard EUR státní podpory pro 80 vodíkových projektů v celé EU a že první aukce Hydrogen Bank jsou naplánovány na příští měsíc. .

„V potrubí je kapacita elektrolyzérů 67 GW. A to je úžasné. Je to vysoko nad naším ambiciózním cílem 40 GW do roku 2030, který jsme vložili do naší vodíkové strategie. Náš instalovaný výkon je ale stále příliš nízký. Musíme tedy postavit most mezi ambicemi a realitou. A tady přichází na řadu dnešní dialog,“ zdůraznila.

Chatzimarkakis: Konečné investiční rozhodnutí je ve výši 4 % všech připravovaných světových projektů
Generální ředitel společnosti Hydrogen Europe Jorgo Chatzimarkakis řekl , že je ctí, že vodík byl vybrán pro první dialog Clean Transition Dialogue. Dodal, že to také ukazuje, že vodík se stal prioritou nové průmyslové revoluce v oblasti čistých technologií.

„Je povzbudivé vidět na mapě Mezinárodní energetické agentury (IEA) v globálním měřítku projekty týkající se vodíku po celém světě. Houbaří!" zdůraznil.

Pokud jde o absolutní počet projektů, Evropa je zdaleka na prvním místě.

"To je dobré. Co je za problém? Konečné investiční rozhodnutí je u 4 % všech těchto projektů. 4 %! Ta mezera je obrovská,“ řekl Chatzimarkakis, ale dodal, že by se to dalo napravit.

Vyjmenoval také hlavní závěry prvního dialogu Clean Transition Dialogue o vodíku. Mezi nimi je potřeba zajistit konzistentní dodávky vodíku, technologicky různorodý přístup k výrobě a postupná ekologizace.

„Pokud má být vyrobeno 10 milionů tun zeleného vodíku, existuje nebývalá potřeba financování, až do roku 2030 přibližně 570 miliard EUR. Abychom se tam dostali, musí vodíková banka sloužit jako jediné kontaktní místo, které zjednodušuje a urychluje postupy, umožňuje komunikaci a snižuje riziko podnikání s pomocí Evropské investiční banky (EIB) a dalších veřejných národních bank,“ řekl. řekl.

Pro vybudování domácí kapacity bude klíčové vybudování hodnotového řetězce EU v oblasti kritických technologií, přičemž je třeba zjednodušit povolovací postupy.

„Potřebujeme agregaci poptávky. Stávající společné nákupy v plynárenském sektoru mohou být využity jako dobrá zkušenost, na které lze stavět a integrovat do aktivit vodíkové banky,“ zdůraznil Chatzimarkakis.

Text a foto zdroj: https://balkangreenenergynews.com/eus-clean-transition-dialogue-on-hydrogen-67-gw-of-electrolyzers-in-pipeline/