Energetický obchodní dům Trafigura kupuje většinový podíl v evropském startupu na vodíkové palivo, protože rozšiřuje své portfolio H2 projektů. 

Trafigura je nyní vlastníkem H2 Energy Europe Holding AG, evropské dceřiné společnosti H2 Energy Holding, která si zachová svůj menšinový podíl a bude i nadále přispívat znalostmi a zkušenostmi, aby pomohla společnosti rozvíjet se. Trafigura také drží menšinový podíl v H2 Energy Holding.

Společnost H2 Energy Europe plánuje výstavbu nové jednogigawattové elektrárny na zelený vodík v dánském přístavu Esbjerg a konečné investiční rozhodnutí o miliardovém projektu se očekává v příštím roce. Výroba by mohla začít již v roce 2026. 

Závod v Esbjergu je asi jednu míli od námořního přístavu, takže je ideální pro zákazníky námořní a těžké nákladní dopravy. Nachází se poblíž tří pobřežních větrných elektráren a jedné ze dvou primárních přistávacích zón pro pobřežní větrné kabely v Dánsku. Místní úzká hrdla sítě znamenají, že je k dispozici přebytek energie. 

Firma je také ve fázi plánování mnohem menší elektrárny na zelený vodík o výkonu 20 MW v jižním Walesu ve Velké Británii. Pokud si zajistí vládní podporu, mohl by být v provozu do dvou let. 

H2 Energy Holding se poprvé prosadil v novém oboru nákladní dopravy na vodík. Ve spolupráci se společností Hyundai vybudovala na svém domácím trhu ve Švýcarsku úplný „ekosystém“ nákladních vozidel s pohonem H2 a čerpacích stanic. 

Zdroj: https://maritime-executive.com/article/trafigura-buys-developer-of-port-of-esbjerg-green-hydrogen-plant