Administrativa amerického prezidenta Joe Bidena zřejmě v pátek oznámí vítěze federálních grantů ve výši 7 miliard dolarů na vybudování regionálních vodíkových uzlů. Agentuře Reuters to řekly tři zdroje obeznámené s touto záležitostí.

Oznámení omezuje měsíce intenzivního politického žokeje mezi státy od Kalifornie po Pensylvánii o jejich podíl ze 7 miliard dolarů ve federálních dolarech, které mají USA nasměrovat k výrobě 50 milionů metrických tun čistého vodíkového paliva do roku 2050.

Konkurenční proces udělil Bílému domu neobvyklou moc hrát krále a odměňovat spojence ve státech jako Pensylvánie a Michigan, kteří by mohli hrát hlavní roli v tom, zda bude prezident Joe Biden v roce 2024 znovu zvolen.

Návrh na dvoustrannou infrastrukturu z roku 2021 vyčlenil až 7 miliard dolarů na zahájení iniciativy nazvané Program Regional Clean Hydrogen Hubs, která pomůže financovat šest až 10 regionálních center čistého vodíku po celých Spojených státech.

Očekává se, že vodík nahradí fosilní paliva jako zemní plyn a uhlí v elektrárnách a dalších těžko dekarbonizovaných sektorech, jako je cement.

V roce 2022 zaslalo 79 žadatelů dopisy se zájmem energetickému oddělení o granty na hub a do ledna DOE vybralo 33 týmů, které se měly pohnout vpřed. V mnoha případech se státy spojily, aby podaly společné žádosti.

Centra mají mnoho partnerů ze soukromého a veřejného sektoru a očekává se, že federální granty uvolní vlnu nových investic ze státního a soukromého sektoru.

Administrativa také vyčlenila další miliardy dolarů na dotace pro výrobce vodíku v loňském zákonu o snižování inflace.

Biden má v pátek odcestovat do Philadelphie, aby prodiskutoval, jak jeho administrativa buduje odborová pracovní místa a budoucnost čisté energie.

Region Philadelphia je jednou z lokalit, které se ucházejí o podíl z grantů ve výši 7 miliard dolarů. Bílý dům neřekl, zda Biden vyhlásí ceny na akci ve Filadelfii.

Ministerstvo energetiky odmítlo komentovat, kdy budou granty vyhlášeny.

 

Zdroj: https://www.reuters.com/world/us/biden-administration-announce-hydrogen-hub-grants-friday-sources-2023-10-10/

Foto zdroj: https://seshydrogen.com/en/the-united-states-in-the-race-for-hydrogen-ambitious-goals-and-deliberate-action/, Wikimedia