Technologie společností Viritech, HORIBA MIRA a Intelligent Energy s financováním od Advanced Propulsion Centre si dává za cíl vývoj lehčích a účinnějších nákladních vozidel na vodíkové palivové články s nižšími náklady na vlastnictví. Zkušební verze konceptu bude výrobcům a provozovatelům k dispozici koncem roku 2024.

Partnerství předních společností zabývajících se automobilovou technologií potvrdilo svůj cíl radikálně přepracovat architekturu čistých vodíkových pohonných jednotek za účelem vytvoření nového a komerčně konkurenceschopného 44tunového konceptu nákladního vozidla pro výrobce a provozovatele těžkých nákladních vozidel.

S financováním z Advanced Propulsion Centre spojí Viritech, HORIBA MIRA a Intelligent Energy své vedoucí schopnosti na trhu, aby dodaly technická řešení pro výzvu dekarbonizace 500 000 těžkých nákladních vozidel, která jsou v současnosti provozována na britských silnicích. Ty v současnosti produkují neúměrných 19 % všech emisí z dopravy v zemi, což je údaj, který podle předpovědi poroste s rostoucí velikostí národní flotily.

Podle Grega Harrise, obchodního ředitele Intelligent Energy stojí před velkou výzvou. „Dekarbonizace těžkých nákladních vozidel je jednou z hlavních výzev, které musí průmysl překonat, palivové články poskytují nejlepší technologii pro dosažení tohoto cíle, takže IE je velmi hrdá na to, že je partnerem palivových článků pro tento kritický projekt.“

Elektrický nákladní automobil s kapacitou 44 tun na baterie vyžaduje pět tun baterií, což snižuje užitečné zatížení až o 20 % a stojí 40 000 liber ročně ve ztrátě příjmů. Vodíkové palivové články představují komerčně mnohem schůdnější alternativu. Partnerství mezi společnostmi Viritech, HORIBA MIRA a Intelligent Energy má za cíl optimalizovat architekturu vodíkového hnacího ústrojí pro konkrétní případ použití těžkého nákladního vozidla a do konce roku 2024 poskytnout důkaz konceptu nákladního vozidla pro OEM a testování operátorů.

„Program ICEBreaker umožňuje společnosti Viritech posunout vývoj své technologie vysoce výkonného vodíkového hnacího ústrojí do další fáze, a to díky spolupráci s našimi partnery HORIBA MIRA a Intelligent Energy na integraci hnacího ústrojí s vodíkovými palivovými články na 40tunové nákladní vozidlo a předvedení obrovské výhody této technologie pro výrobce a jejich flotilové zákazníky,“ říká Timothy Lyons, CEO a zakladatel společnosti Viritech.

Viritech jako hlavní partner přinese do projektu svůj vlastní hardware a software pro správu energie, optimalizovaný pro palivové články jako hlavní hybnou sílu, aby se zaměřil na hmotnostní paritu s naftovými pohonnými jednotkami těžkých nákladních vozidel. Princip použití palivového článku jako hlavního hybatele hnacího ústrojí je podporován nejnovější generací speciálních palivových článků Intelligent Energy pro náročné aplikace; inženýrští konzultanti HORIBA MIRA zúročí své plné zkušenosti z konstrukce vozidel tím, že do projektu dodají modelování a konstrukci tepelných systémů nákladního vozidla, systémovou integraci a optimalizaci vozidla, jakož i validaci a certifikaci.

Vzhledem k tomu, že životaschopnost těžkých nákladních vozidel je kriticky spojena s celkovými náklady na vlastnictví (TCO) pro provozovatele, bude společnost HORIBA MIRA využívat své zkušenosti při vývoji digitálního dvojčete ICEBreaker HGV se schopností řidiče ve smyčce k předběžnému ověření údajů TCO vozidla.

Projekt ICEBreaker je krátkodobý projekt s vysokým tempem, který začíná příští měsíc a zaměřuje se na integraci vyvíjejících se technologií, aby v krátkodobém horizontu poskytl funkční důkaz koncepčního vozidla.

Zdroj: https://www.intelligent-energy.com/news/project-icebreaker-to-make-hydrogen-commercially-viable-for-heavy-goods-trucks/