Studie zjistila, že vodíkové palivové články jsou účinnější a čistší než alternativní technologie generátorů, což z nich činí ekologicky udržitelné záložní zdroje napájení pro datová centra. Podle výsledků studie jsou vodíkové palivové články jako záložní zdroje energie pro datová centra účinnější než alternativní technologie generátorů a generátory na vodík.

Studie, kterou provedla společnost Equinix ve spolupráci s College of Design and Engineering (CDE) Národní univerzity v Singapuru, je jednou z prvních na světě, která prozkoumala různé možnosti ekologicky udržitelného záložního napájení datových center.

Během studie výzkumníci hodnotili PEM palivové články, které přeměňují chemickou energii z reakce vodíku a kyslíku na elektřinu, a další typy alternativních zdrojů energie z hlediska účinnosti, spolehlivosti, nákladů, provozních podmínek a dopadu na životní prostředí. 

Zjištění ukázala, že účinnost palivových článků PEM byla nejvyšší, v rozmezí od 45 % do 57 %, následovaly technologie alternativních generátorů se 44 % až 47 % a generátory na vodíkový pohon 34 % až 40 %. Kromě toho byla spotřeba paliva na megawatthodinu také nejnižší u palivových článků PEM, následovaných alternativními generátorovými technologiemi a generátory na vodík.

Je však třeba poznamenat, že palivové články PEM a generátory vodíku mají úzké přípustné provozní podmínky, které vyžadují přísnou kontrolu teploty, vlhkosti a ventilace, zatímco alternativní technologie generátorů mají širší provozní limity.

Pokud jde o dopad na životní prostředí, mají palivové články PEM výhodu v tom, že neprodukují žádné emise, což z nich činí ekologickou možnost výroby energie. Naproti tomu alternativní technologie generátorů a generátory vodíku emitují určitou úroveň skleníkových plynů.

Společnost Equinix v reakci na tato zjištění výzkumu poznamenala, že vodíkové palivové články by mohly být spolehlivým řešením pro řešení občasné povahy obnovitelných zdrojů energie závislých na počasí, jako je vítr a slunce.

Když výroba energie z obnovitelných zdrojů kolísá kvůli dynamickým povětrnostním podmínkám, vodíkové palivové systémy by mohly sloužit jako efektivní záložní zdroje energie, které by zajistily nepřetržitý provoz datových center.

Kromě toho má vývoj vodíkových technologií potenciál vytvořit silnou vyrovnávací paměť pro energetickou bezpečnost, která sníží dopad nepředvídatelných výpadků proudu a závislost na neobnovitelných záložních zdrojích paliva.

Yee May Leong, výkonný ředitel pro jižní Asii ve společnosti Equinix, uvedl, že výzkumná studie představuje společné úsilí o dosažení dopadu na udržitelnost pro průmysl datových center a dodal, že Equinix bude pokračovat ve spolupráci s CDE na urychlení převratných technologií zaměřených na snížení uhlíkové stopy. datová centra, zejména v tropických oblastech.

Lee Poh Seng, ředitel centra pro energetický výzkum a technologie v CDE, uvedl, že studie je v souladu se singapurskou národní vodíkovou strategií a poskytuje užitečné poznatky pro udržitelnost globálního datového centra .

Palivové články PEM a technologie alternativních generátorů považuje za slibná řešení záložního napájení, zejména v tropickém klimatu, a očekává další spolupráci s Equinix pro širší místní, regionální a globální dopad.

Palivové články hrají klíčovou roli ve strategii společnosti Equinix k dosažení čistší energie, odolnosti a energetické bezpečnosti. Do konce roku 2022 společnost Equinix nasadila 43,5 MW palivových článků v USA s plány na globální rozšíření kapacity.

Zdroj: https://www.computerweekly.com/news/366554592/Hydrogen-fuel-cells-could-find-their-way-into-more-datacentres

Foto zdroj: České radiokomunikace