V Norsku bude postaven model námořního vodíkového palivového systému ve skutečném měřítku. Projekt konečně získal finanční prostředky od norské vládní organizace.

Hexagon Purus Maritime má v úmyslu postavit první svého druhu námořní vodíkovou palivovou jednotku v Langevågen, blízko Ålesundu, poté, co získala finanční podporu od Innovation Norway.

Tento úspěch přichází jen dva týdny předtím, než Riviera Maritime Media pořádá výroční konferenci o námořních hybridních, elektrických a vodíkových palivových článcích v norském Bergenu ve dnech 17.–19. října 2023.

Společnost Hexagon Purus uvedla, že tento demonstrační model představí řešení dostupná pro přepravu s nulovými emisemi a lze jej použít k školení operátorů a studentů inženýrství v bezpečném prostředí.

Model v plném měřítku bude obsahovat palivový systém se čtyřmi vodíkovými lahvemi typu 4, konstrukci, palivovou trysku a potrubní a řídicí systém.

Má vyzkoušený a testovaný vodíkový palivový systém, který je již v provozu v mobilních aplikacích po celém světě, jako jsou autobusy a těžká nákladní vozidla.

„Vodík bude důležitým nosičem energie na plavidlech, kde provozní profil nevyhovuje bateriím,“ řekl senior poradce pro zákazníky Innovation Norway Magne Aarsnes. "Netrpělivě podporujeme hráče, kteří demonstrují roli vodíku, kterou může hrát, a pomáhají posunout průmysl vpřed."

Hexagon Purus zřídí v Langevågen vývojové centrum pro námořní průmysl, kde se inženýři, majitelé lodí, regulační orgány a studenti mohou naučit funkce vodíkového palivového systému.

„Doufáme, že model v plném měřítku v kombinaci s vývojovým centrem bude vzdělávat a inspirovat inovace, které urychlí přijetí stlačeného vodíku v námořním průmyslu,“ řekla projektová inženýrka Hexagon Purus Maritime Ingrid Fjørtoft Klokk.

Projekt je již v plném proudu a oficiální spuštění vývojového centra a předváděcího modelu proběhne v roce 2024.

Vodíkové palivo jako cesta k udržitelnému námořnímu průmyslu bude v centru pozornosti během prvního dne konference Riviera Maritime Hybrid, Electric & Hydrogen Fuel Cells Conference v Bergenu, kde organizace jako Hydrogen Europe a Norwegian Hydrogen stanoví plány na demonstrace a námořní dopravu. projekty.

Foto a text zdroj: https://www.rivieramm.com/news-content-hub/financial-backing-secured-for-maritime-hydrogen-fuel-system-77964