Nadnárodní technologická společnost ABB získala zakázku na dodávku kompletního energetického, pohonného a automatizačního systému pro dvě kontejnerové lodě na krátké vzdálenosti na vodíkové palivo, které se staví pro nizozemskou logistickou společnost Samskip.

Přestože finanční podrobnosti nebyly zveřejněny, ABB uvedla, že objednávka byla zaúčtována ve druhém čtvrtletí roku 2023. 135metrové lodě postaví Cochin Shipyard, největší zařízení na stavbu a údržbu lodí v Indii, a mají být dodány ve třetím a čtvrtém čtvrtletí roku 2025.

Obě plavidla údajně jako jedna z prvních na světě demonstrují potenciál vodíkových palivových článků jako čistého a obnovitelného zdroje paliva a budou operovat mezi norským Oslem a Rotterdamem v Nizozemí.

Na základě smlouvy ABB dodá komplexní balíček, který kromě integrace vodíkových palivových článků zahrnuje novou kompaktní verzi distribučního systému ABB Onboard DC Grid, který zajistí optimální využití energie na palubě.

Nádoby budou také obsahovat řešení ABB pro ukládání energie s automatizační technologií ABB Ability System 800xA. S využitím systémů vzdálené diagnostiky ABB Ability budou plavidla těžit z optimalizované bezpečnosti a výkonu prostřednictvím 24/7 vzdálené podpory, uvedla ABB.

Samskipova plavidla budou poháněna vodíkovým palivovým článkem o výkonu 3,2 MW, přičemž pro zálohování budou instalovány dieselové generátory. Logistická skupina, která si klade za cíl dosáhnout čisté nuly do roku 2040, předpokládá, že každé plavidlo se bude schopno vyhnout přibližně 25 000 tunám emisí CO2 ročně, bude-li poháněno palivovými články a využitím energie ze zeleného pobřeží v přístavu, do kterého loď přistála.

Projekt je spolufinancován norským státním podnikem ENOVA.

„ABB je potěšeno, že může spolupracovat se Samskip a Cochin Shipyard Limited na tomto projektu, který pomůže vyhnout se emisím a snížit provozní náklady,“ řekl prezident divize ABB Marine & Ports Juha Koskela. "ABB je v čele nejambicióznějších plánů lodní dopravy na dekarbonizaci a stanovení nových standardů pro zelenou námořní dopravu."

„Úroveň ambicí společnosti Samskip v oblasti emisí vyžaduje partnery, jako je ABB, s podobnými cíli pro inovace a ochotou investovat do budoucnosti,“ dodal Erik Hofmeester, vedoucí Fleet Management, Samskip Group. „Tyto lodě jsou milníkem pro námořní průmysl, protože dodávají vodíkové palivové články jako čistou a obnovitelnou technologii."

Zdroj: https://www.offshore-energy.biz/samskips-new-hydrogen-fueled-vessels-to-feature-abbs-propulsion-system/

Foto zdroj: Naval Dynamics