Mezinárodní energetická agentura (IEA) vydala zprávu, podle které je globální tlak na čistý vodík brzděn rostoucími náklady a zaostávající politickou podporou ze strany vlád. Firmy sice oznamují další projekty na cestě k vodíkové čistotě, ale před investováním dlouho čekají na vládní podporu, říká zpráva.

Oznámení o nízkoemisních vodíkových projektech se rychle rozšiřují, ale vývojáři čekají na vládní podporu, než do nich investují, podle IEA. Zpráva zjistila, že vodík vyrobený procesy, které jsou čisté nebo méně znečišťující, představuje méně než 1 % celkové produkce a využití plynu.

Výkonný ředitel IEA Fatih Birol řekl, že svět v posledních letech viděl „neuvěřitelnou dynamiku“ za nízkoemisními vodíkovými projekty, „ale náročné ekonomické prostředí nyní otestuje odhodlání vývojářů a politiků v oblasti vodíku dotáhnout do konce plánované projekty“.

Vodík, plyn, který hoří čistě, je jedním z nejslibnějších paliv pro snížení dopadu průmyslových zařízení, jako jsou ocelárny a chemické závody, na životní prostředí. Ale dnes se téměř veškerý vodík vyrábí z fosilních paliv v procesu, který uvolňuje plyny zahřívající planetu.

Investice do čistších procesů ohrožují vysoké ceny energií, inflace a narušení dodavatelských řetězců od úplné ruské invaze na Ukrajinu.

Zatímco celosvětová poptávka po vodíku v roce 2022 vzrostla na 95 milionů tun, k růstu došlo v tradičních průmyslových odvětvích a byl téměř výhradně pokryt nesníženými fosilními palivy, uvádí zpráva. „Využívání vodíku v nových aplikacích, které je klíčové pro přechod na čistou energii, zůstává minimální a představuje méně než 0,1 % celosvětové poptávky.“

Vodík lze vyrobit čistěji štěpením molekul vody pomocí elektřiny z obnovitelných zdrojů, jako jsou větrné turbíny a solární panely, nebo zachycováním oxidu uhličitého uvolněného z tradičního procesu založeného na fosilních palivech.

Projekty využívající druhou metodu však zachytily příliš málo uhlíku a uniklo příliš mnoho metanu, plynu ohřívajícího planetu, který je škodlivější než oxid uhličitý. Vědci se zuřivě dohadovali o roli vodíku při čištění ekonomiky.

Zpráva IEA, která oba způsoby počítá jako nízkoemisní, zjistila, že roční produkce by mohla v roce 2030 dosáhnout 38 milionů tun, pokud budou realizovány všechny oznámené projekty, ačkoli zatím společnosti učinily konečné investiční rozhodnutí pouze u 4 % projektů. Z celkové potenciální produkce je 27 mil. tun založeno na elektrolýze a 10 mil. tun na zachycování uhlíku.

Vlády vynaložily určité úsilí na zvýšení dodávek vodíku, ale byly pomalejší, aby podpořily poptávku po vodíku, uvádí zpráva. Cíle na výrobu vodíku dosahují 35 milionů tun, ale cíle vytvořit poptávku představují pouze 14 milionů tun, uvádí zpráva.

Loňská studie v Nature zjistila, že klimatické cíle byly „ohroženy“ krátkodobým nedostatkem vodíku a dlouhodobou nejistotou ohledně toho, jak bude využíván . I kdyby kapacita výroby vodíku elektrolýzou rostla stejně rychle jako větrná a solární energie, do roku 2030 bude takto vyrobený vodík představovat méně než 1 % celosvětové poptávky po energii, zjistili vědci.

Přesto dodali, že v historii existují příklady z jiných odvětví, které ukazují, že technologie roste tak rychle, jak je potřeba. Výzkumníci uvedli výrobu bojových letadel v USA za druhé světové války a rozmach čínské vysokorychlostní železniční sítě jako příklady „nasazení podobného nouzovým“.

Adrian Odenweller, vědec z Potsdam Institute for Climate Impact Research a hlavní autor studie Nature, uvedl, že zpráva IEA potvrdila, že existuje „stále rostoucí projektová řada, která je brzděna rostoucími náklady a pomalou implementací podpůrných schémat“.

Tento problém je zvláště akutní u vodíku vyráběného pomocí elektřiny. Před rokem IEA odhadovala, že globální kapacita elektrolyzéru by mohla v roce 2022 dosáhnout 1,4 GW. Letošní zpráva zjistila, že celková instalovaná kapacita, 0,7 GW v roce 2022, je pouze poloviční, uvedl Odenweller.

"Je to nešťastné, ale také to není příliš překvapivé," řekl. „Nárůst trhu s vodíkem je charakterizován specifickou výzvou, která spočívá ve zvýšení nabídky, poptávky a infrastruktury současně. Náš výzkum ukazuje, že to vede ke krátkodobému nedostatku a dlouhodobé nejistotě zeleného vodíku.“

Aby bylo dosaženo dostatečného množství čistého vodíku pro splnění klimatických cílů, IEA vyzvala k podpůrným schématům pro výrobu plynu, odvážnějším akcím na stimulaci poptávky po něm a snadnějším procesům udělování licencí a povolení nových projektů. Vyzvala také vlády, aby spolupracovaly na vytvoření mezinárodního trhu s vodíkem se společnými normami a pravidly.

„Toto je kritické desetiletí pro snížení nákladů na nízkoemisní vodík,“ řekl Timur Gül, ředitel IEA pro energetické technologie.

Zdroj: https://www.theguardian.com/environment/2023/sep/22/global-push-for-clean-hydrogen-foiled-by-costs-and-lack-of-support-report-finds

Foto zdroj: TotalEnergies, istockphoto