Tým studentů z Prague British International School se zúčastní prestižního světového finále Horizon Hydrogen Grand Prix. Představí zde své vlastní auto na vodíkový pohon ve vytrvalostním závodě, kde se utkají se studenty z 20 zemí.

Text a foto zdroj: https://www.expats.cz/czech-news/article/pbis-students-take-innovative-hydrogen-powered-car-to-las-vegas

Skupina studentů z Prague British International School (PBIS) se tuto sobotu vydá na vzrušující cestu do Las Vegas, USA, aby se zúčastnili vysoce prestižního světového finále Horizon Hydrogen Grand Prix (H2GP), kde představí své vlastní auto na vodíkový pohon ve vytrvalostním závodě. Těchto pět studentů, všichni z 13. ročníku, prokázali výjimečné dovednosti tím, že navrhli a postavili vozidlo na čistou energii od nuly v krátkém rozpětí pouhých pěti měsíců.

Jejich inovativní výtvor spoléhá na vodíkový článek k nabíjení konvenční baterie, který pohání jejich vůz vpřed udržitelnou energií. Vrcholným testem jejich modelu auta v měřítku 1:10 bude vyčerpávající vytrvalostní závod v délce šesti hodin, kde se utkají se studenty z 20 zemí.

Tým PBIS Hydro, připravený čelit vysoce stresovému prostředí připomínajícímu posádku v boxech Formule 1, se skládá z pilotů i mechaniků, z nichž každý přispívá svou jedinečnou odborností. Zatímco piloti budou zodpovědní za řízení vozu, mechanici budou připraveni poskytovat rychlá řešení během závodu a zajistit tak špičkový výkon.

Studenti PBIS pracující na voze na vodíkový pohon

Jacek Chmiel, 17letý student, který dal dohromady tým PBIS Hydro, podrobně popisuje svou cestu a nazval posledních pět měsíců „nezapomenutelným zážitkem“, který jim umožnil „získat množství praktických dovedností při řešení složitých technických problémů. cesta." Výzvy, dodal Chmiel, zahrnovaly „vymýšlení účinných chladicích systémů, optimalizaci rozložení hmotnosti a přijímání zásadních rozhodnutí ohledně konfigurací pohonu dvou nebo čtyř kol“ a „složitosti designu podvozku a karoserie vozu“.

Tyto technické překážky byly řešeny přímo ve specializované STEAM Room v Praze PBIS a sloužily jako důkaz působivého talentu v rámci studentského sboru PBIS. Vendula Kobzová, vedoucí Fakulty experimentálních věd PBIS, zdůrazňuje reálný význam tohoto snažení, které nazývá více než „cvičením v mezích třídy“ a „příležitostí řešit skutečný globální problém v neuvěřitelně krátký časový rámec." Studenti PBIS, říká Kobzová, „jsou nyní připraveni řešit problémy zítřka, pustit se do automobilového průmyslu a bojovat za čisté zdroje energie.“

Světové finále Horizon Hydrogen Grand Prix , které se koná od 11. do 14. září, je hlavní přehlídkou inovací v oblasti čisté energie. Akce se koná na RE+, největším severoamerickém veletrhu obnovitelných zdrojů energie, a shromažďuje více než 27 000 profesionálů z oboru. Soutěž zve studenty z více než 20 zemí, aby navrhovali, konstruovali a závodili s automobily s vodíkovým pohonem v měřítku 1:10, přičemž zdůrazňují nejnovější pokroky v technologii čisté energie.