Hydrom zve globální energetické společnosti, které mají zájem o udržitelnou energii, aby se zúčastnily druhého kola veřejné aukce na rozvoj zeleného vodíku v guvernorátu Dhofar. Cílem je vytvořit až 1 milion tun zeleného vodíku do roku 2030 z obnovitelných zdrojů energie a vytvořit tak silný zelený vodíkový průmysl v sultanátu. 

Dceřiná společnost Oman Energy Development Hydrom pod názvem Hydrogen Oman byla spuštěn v roce 2022, aby vedla a řídila ománskou vodíkovou strategii. V této aukci poskytne Hydrom zúčastněným firmám 3 hlavní bloky o rozloze 340 km2–400 km2 speciálně určené na výrobu zeleného vodíku.

Podpora růstu zeleného vodíku v Ománu
Zainteresované společnosti projdou 3fázovým procesem hodnocení, aby nalezly vhodné žadatele s robustními finančními, vývojovými a provozními schopnostmi:

  1. stupeň – Minimální kvalifikační kritéria pro finanční a odbornou způsobilost
  2. fáze – Kritéria minimální nabídky pro návrhy projektů, které jsou v souladu s cíli Ománu v oblasti zeleného vodíku
  3. etapa – Rámec hodnocení

Tento proces má zajistit transparentní a spravedlivou aukci, kde jsou kvalifikovaní dražitelé se správnými odbornými znalostmi a orientací nezbytní pro podporu růstu zeleného vodíku v Ománu.

Další fáze aukce začne tento měsíc s podáním nabídky v lednu příštího roku. Společnosti, které se chtějí připojit, najdou podrobné informace o zelené aukci H2 na webových stránkách společnosti Hydrom.

Hydrom byl oficiálně založen loni v červnu, když ministr energetiky a nerostů Salim bin Nasser Al Aufi, rovněž předseda Hydromu, podepsal 6 smluv o zeleném vodíku v hodnotě 20 miliard dolarů od různých partnerů. Patří mezi ně velké ropné a plynárenské společnosti jako BP a Shell. Cílem těchto prvních aukcí je každoročně v Ománu vyrobit 500 000 tun zeleného vodíku.

Nyní se celkový cíl produkce pohybuje až na 1 milion tun zeleného H2 do roku 2030, 3,75 milionu do roku 2040 a 8,5 milionu do roku 2050, což je více než celková současná evropská poptávka po H2. Pokud bude splněn, Omán se do roku 2030 stane šestým největším světovým vývozcem vodíku.

Cíl Ománu pro vodík do roku 2040 odpovídá 80 % jeho současného vývozu LNG, zatímco jeho cíl do roku 2050 objem zdvojnásobí.

V červenci Hydrom odhalil, že závazky z jejich zelených H2 obchodů vzrostly na 30 miliard USD. V prosinci loňského roku se Omán a Mezinárodní energetická agentura (IEA) spojily na projektech zeleného vodíku.

Proč vodík?

Podle Světové banky byl globální trh s vodíkem v roce 2022 oceněn na 130 miliard dolarů. Odhady průmyslu předpokládají, že do roku 2030 poroste každý rok o více než 9 %.

V současné době je sektor vodíkové energetiky stále v rané fázi růstu. Produkce čistého vodíku nebo zeleného vodíku levně zůstává největší výzvou pro průmysl, aby se rychle a globálně rozšířil. Naštěstí je vodík v některých průmyslových odvětvích velmi žádaný a existují pobídky k výrobě zeleného H2.

Graf zdroj: McKinsey & Company

Mckinsey & Company odhaduje, že celková kapacita výroby vodíku oznámená společnostmi do roku 2030 vzrostla o více než 40 % na 38 metrických tun ročně. Tato kapacita je přibližně poloviční než objem potřebný k dosažení čisté nuly (75 Mt ročně).

Celkové oznámené přímé investice do vodíku rovněž vyskočily z 240 miliard USD na 320 miliard USD k dnešnímu dni.

Zatímco existuje spousta různých vodíků v barvách duhy, zelený vodík je z hlediska emisí nejžádanější. Zelený vodík označuje H2 vyrobený výhradně z obnovitelných zdrojů a v procesu využívajícím elektrolýzu vody. Další typy jsou modrá, šedá, žlutá, červená, krumpáč a fialová v závislosti na tom, jak se plyn vyrábí. 

Ománské vodíkové projekty budou využívat elektrolyzéry poháněné obnovitelnými zdroji k extrakci vodíku z odsolené mořské vody. 

Díky bohatým zdrojům solárních a pobřežních větrných zdrojů v zemi a obrovské rozloze půdy pro rozsáhlé projekty H2 může být podle analýzy IEA do roku 2030 největším producentem H2 na Středním východě. 

Omán se navíc nachází podél významných tržních tras mezi Evropou a Asií se stávajícími plynovody na fosilní paliva, které přepravují paliva. Tato dostupná infrastruktura a odborné znalosti země v oblasti vývozu LNG a čpavku jsou přínosem pro Omán při výrobě a přepravě zeleného vodíku.  

Vodík je klíčem k dosažení čistého nulového cíle Ománu
Obrovský potenciál zeleného vodíku Ománu hraje klíčovou roli v jeho čistém nulovém cíli, kterého se snaží dosáhnout do roku 2050.

Sultanát věnuje území o velikosti Slovenska projektům solární energie na výrobu zeleného vodíku. K dnešnímu dni bylo v Ománu vyčleněno 1 500 km2 půdy pro zelený rozvoj H2 do roku 2030. Pro dlouhodobou potenciální produkci bylo identifikováno až 40x více půdy.

Jiné země Perského zálivu jdou jinou cestou a přiklánějí se k přístupu více soukromého sektoru. Katar outsourcuje výrobu vodíku, zatímco Bahrajn se zaměřuje na zachycování a ukládání uhlíku více než na vodík.

Zatímco Saúdská Arábie také vyvíjí vodík, nebude tento plyn vyvážet, ale bude jej používat převážně pro výrobu oceli. Na druhou stranu Kuvajt ještě nemá zavedenou vodíkovou strategii.

Zdroj: IEA Report

Dosažení cíle výroby obnovitelného nebo zeleného vodíku v Ománu do roku 2030 vyžaduje celkovou investici ve výši přibližně 33 miliard USD. Jak je vidět výše, tento cíl také potřebuje 50 TWh výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů, což je více než dnešní celková kapacita.

Tato potřebná kapacita vyžaduje masivní investice do obnovitelné energie v sultanátu. Přinese však také výhody snížení domácí spotřeby zemního plynu o 3 miliardy m3 a zamezení 7 milionů tun emisí CO2 každý rok.

Dosažení svých cílů v oblasti zeleného vodíku by významně přispělo k přechodu Ománu na čistou energii a cíli nulových čistých emisí. Ambiciózní iniciativa země Perského zálivu znamená, že hlavní producenti fosilních paliv mohou také provést klíčové změny ve svém energetickém mixu a přijmout udržitelnější a ekologičtější strategii.

Zdroj: https://carboncredits.com/omans-hydrom-opens-for-2nd-green-hydrogen-auction-fhyd/

Úvodní foto zdroj: fuelcellsworks.com