Každý pokrok, byť sebemenší, považují rodiče sedmileté Magdalénky za obrovský úspěch. Po inhalacích molekulárního vodíku jeden takový přišel. Dívenka, která se potýká s mnoha zdravotními komplikacemi, se po příjezdu domů začala vůbec poprvé intenzivně hlasově projevovat. „Je šťastná, že našla svůj hlas. A my jsme velmi pozitivně překvapeni,“ říká Monika Stránská, její maminka.

Sama hledám, co by pomohlo
Dívka se narodila s chromozomální aberací třetího chromozomu. Je tak celodenně odkázána na péči svých blízkých, a kromě jiného má diagnostikovány dětskou mozkovou obrnu, epilepsii, zrakové i sluchové vady, je po onkologické léčbě, operacích srdce, trápí ji časté záněty močových cest. „Magdalénka je celodenně na plenách, nechodí, teprve nedávno se nám podařilo ji posadit. V podstatě se vymyká všem tabulkám a doporučením, takže se sama pídím po tom, co by pomohlo,“ popisuje M. Stránská.

Během příprav na druhou část neurorehabilitačního pobytu v janskolázeňské dětské léčebně Vesna narazila na chválu týkající se vodíkové terapie. Zaujala ji, a s primářem v léčebně se dohodla na týdenní inhalační terapii. Výsledky ji natolik nadchly, že dceři doplatila inhalace na celý čtyřtýdenní pobyt.

Molekulární vodík zafunguje rychle
Janské Lázně nabízejí molekulární vodíkovou terapii z přístrojů H2 Medical Technologies dětským pacientům od ledna 2023. Její protizánětlivé a regenerační účinky jsou skvělým doplněním léčebných metod, ke kterým patří individuální i skupinová cvičení, fyzikální terapie a hydroterapie.

„Podle zkušeností na našem pracovišti oceňují rodiče efekt vodíkové terapie především na snížení frekvence a intenzity opakovaných respiračních onemocnění svých dětí. Maminky, jejichž děti bývají ve větších dětských kolektivech náchylnější k respiračním infektům, často hlásí účinky ještě v průběhu pobytu ve srovnání s pobyty předchozími. Další efekt spatřují v podpoření hojení u poúrazových stavů,“ shrnuje výsledky procedur s molekulárním vodíkem Pavla Fišerová, lékařka pracující v týmu specializovaném na rehabilitační medicínu.

Celkový účinek léčby podle ní násobí kombinace vodíkové terapie a lázeňských procedur. Ty jsou voleny individuálně podle obtíží každého dětského pacienta.

Inhalace mohou doplnit koupele
Neurorehabilitační program, kterého se Magdalénka v lázních zúčastnila, patří k velmi náročným. Jak popisuje M. Stránská, mívají děti v rámci běžných pobytů 4-7 terapií za den, její dcerka jich během neurorehabilitačního intenzivního pobytu absolvovala 11: „K tomu navíc chodila dvakrát denně na 15 minut inhalovat molekulární vodík. A musím říct, že byla velmi čiperná, po obědě skoro nepotřebovala spát, zdála se radostnější. Intenzivních pobytů v různých zařízeních má za sebou opravdu hodně, a nikdy se podobný efekt nedostavil.“

Také proto zvažuje, když finance a zdravotní stav dcery dovolí, že jí krátkodobé inhalace vodíku znovu dopřeje. Pokud možno společně s celkovou perličkovou koupelí obohacenou o molekulární vodík nebo také s masáží s přídavkem emulze vodíku.

„Zkusíme každou novinku, která by jí mohla zkvalitnit život. Do Janských Lázní jezdíme od jejích dvou let. Vracíme se za fyzioterapeuty, které známe a oni znají nás. Navíc, v Krkonoších je opravdu krásně,“ konstatuje Monika Stránská.

Léčebný pobyt podpoří čistá příroda
Týdenní molekulární vodíkovou terapii poskytují Janské Lázně také samoplátcům. Každé dítě obdrží po vstupní prohlídce individuální léčebný plán s 20 procedurami. Zahrnuje jak inhalace molekulárního vodíku, tak částečnou klasickou masáž, pitnou kúru molekulární vody i perličkové koupele obohacené o molekulární vodík. Nechybí v něm ani fyzikální terapie podle indikace lékaře.

„Prostředí klimatických lázní dětem s dechovými obtížemi prospívá. Molekulární vodík je silný antioxidant, který bojuje se záněty a podporuje regeneraci. Jejich kombinace se jeví jako skvělá volba,“ popisuje lékařka Pavla Fišerová.

Malebné městečko v srdci Krkonoš poskytuje dětem i rodičům spoustu příležitostí k výletům a objevování. Kromě nabídky lázeňských a wellness služeb, lze využít bohatý kulturní program, prohlídku Stezky korunami stromů Krkonoše nebo možnost v zimě lyžovat a v létě se věnovat turistice. Pobyt v čisté horské přírodě účinky molekulární terapie výborně podpoří.

Zdroj: Jánské lázně