Mezinárodní automobilová federace (FIA) a mezinárodní off-road závodní série Extreme E podepsaly nezávazné memorandum, které stanoví rámec pro vytvoření vůbec prvního mistrovství světa v závodech ve vodíkových off-roadech. „Používání udržitelných zdrojů energie v motoristickém sportu je klíčovým cílem FIA a součástí naší dlouhodobé strategie a tato série je pro to ideální ukázkou," říká prezident Mezinárodní automobilové federace Mohammed Ben Sulayem.

Tento dokument je prvním krokem k vytvoření cesty k tomu, aby se vodíková série Extreme H stala od své úvodní sezóny v roce 2025 šampionátem FIA se záměrem stát se mistrovstvím světa FIA od roku 2026, pokud budou splněna požadovaná kritéria. Cesta navíc nastiňuje, že v roce 2024 bude Extreme E, v současnosti mezinárodní série FIA, uznáno jako mistrovství FIA.

Extreme H by se připojilo ke společnosti pouhých sedmi dalších oficiálních mistrovství světa FIA, mezi které patří mistrovství světa ABB FIA Formule E - série závodů monopostů poháněných výhradně elektricky. Tato plánovaná cesta ke statutu mistrovství světa FIA demonstruje vývoj série od jejího založení v roce 2021 a silné prohlášení o záměru jejího růstu směrem k budoucnosti poháněné vodíkem. Vývoj řady Extreme H je v plném proudu a plánuje se uvedení prototypu na trh koncem tohoto roku před první sezónou v roce 2025.

Alejandro Agag, zakladatel a CEO Extreme E a prezident Mezinárodní automobilové federace (FIA) Mohammed Ben Sulayem při podpisu memoranda

„Jsme nadšeni, že můžeme pokračovat ve spolupráci s Extreme E na jejich cestě k mistrovství světa FIA. Používání udržitelných zdrojů energie v motoristickém sportu je klíčovým cílem FIA a součástí naší dlouhodobé strategie a tato série je pro to ideální ukázkou. Vodík je důležitou součástí této směsi a my jsme vyvinuli sadu bezpečnostních předpisů pro vozidla s vodíkovým pohonem, která jsou součástí Mezinárodního sportovního kodexu FIA,“ řekl k novince prezident Mezinárodní automobilové federace Mohammed Ben Sulayem.

„Je povzbudivé, že tak významný subjekt motoristického sportu, jako je Extreme E, se svou proslulou sestavou týmů, vidí stejný potenciál ve vodíkové technologii. Jejich přístup k rovnosti a rozmanitosti se shoduje s naším, když usilujeme o zpřístupnění motoristického sportu všem.“

Podle zakladatele a CEO Extreme E Alejandro Agag bude zavedení prvního světového šampionátu vodíkových závodů vedle FIA pro Extreme E a novou sérii Extreme H významným milníkem. „Případná akreditace jako mistrovství FIA a poté mistrovství světa FIA znamená, že bychom patřili mezi nejvyšší úroveň globálních kategorií motoristického sportu a Extreme H by byl vůbec první závodní sérií mistrovství světa svého druhu,“ vysvětlil Agag.

„To, co před mnoha lety začalo jako konverzace o závodění v extrémních prostředích, která předvedla neuvěřitelný výkon a inovace E-SUV, nyní prokázala obrovský růst a další průkopnický technický pokrok, jak postupujeme vpřed s přechodem na vodík a Extreme H – a světově první.

K závodu Extreme E nově přibude také Extereme H s off-roady na vodíkový pohon

„Soutěž v motoristickém sportu slouží jako vynikající platforma pro výzkum a vývoj a tato nová série má velký potenciál. Testování technologie v drsném prostředí off-roadových závodů ve všech typech podmínek by mělo být přínosem pro celé odvětví a z dlouhodobého hlediska by mobilita byla pro každodenní uživatele silnic šetrnější k životnímu prostředí. Těšíme se na spolupráci s Extreme E, sdílení našeho know-how a odborných znalostí,“ dodal Mohammed Ben Sulayem za FIA.

„Toto oznámení je významným prvním krokem ve vývoji našeho šampionátu a našeho průkopnického přechodu k závodění na vodíkový pohon. Sport je nejvýkonnější a nejúčinnější platformou pro inovace a naše odhodlání poskytovat udržitelné šampionáty motoristického sportu plné vzrušení a se sníženou uhlíkovou stopou jsou toho důkazem,“ říká Alejandro Agag.

„Jakmile dosáhne status mistrovství světa FIA, bude Extreme H pokračovat v tom, co Extreme E začalo jako průkopnická série motoristických sportů, a těšíme se na dodání dalšího velkolepého sportovního produktu. Rád bych poděkoval prezidentovi a FIA za jejich pokračující podporu a uznání naší ambice vytvořit světovou novinku pro automobilové závody. Očekávejte, že na trati uvidíte ještě vzrušující závodění a také další posouvání hranic nových technologií v závodě na řešení klimatických problémů.“

Extreme E se může pochlubit legendárními jmény motoristického sportu napříč celým svým šampionátem, od majitelů týmů Sira Lewise Hamiltona, Nico Rosberga a Jensona Buttona po těžké váhy motoristického sportu McLaren, Andretti a Chip Ganassi – s mistry světa v různých disciplínách, kteří v seriálu soutěží od doby, kdy byla zahájena jen něco málo přes dva. před lety.

První sport, který kdy vznikl ze sociálního cíle, Extreme E – a Extreme H od roku 2025 – si klade za cíl minimalizovat dopad na životní prostředí a zároveň maximalizovat povědomí, závodit na místech, která již byla poškozena nebo ovlivněna změnou klimatu nebo lidskými zásahy, a fanoušky hluboko do srdce nejnaléhavějších problémů, kterým budoucnost naší planety čelí.

Zdroj: https://www.fia.com/news/fia-and-extreme-e-announce-plans-first-ever-road-hydrogen-racing-world-championship

Foto zdroj: Extreme-E/LAT Images