Ostrava má první hmatatelný krok k dekarbonizaci Moravskoslezského kraje. Na okraji města se chystá projekt Hydrogen Ostrava, který zahrnuje fotovoltaickou elektrárnu o výkonu 30 megawattů, doplněnou o elektrolyzér pro výrobu obnovitelného vodíku. Tato technologie by mohla pohánět krajské autobusy a vlaky, přičemž výstavba celého projektu by byla podpořena evropskými dotacemi.

Když na počátku dubna podepsal dnes už bývalý hejtman Ivo Vondrák společné memorandum s hejtmany Karlovarského a Ústeckého kraje, stvrdili tak spolupráci na rozvoji vodíkových technologií. Cílem memoranda je podle ministerstva životního prostředí „podpořit spolupráci transformujících se uhelných regionů tak, aby reálně docházelo k jejich transformaci na prosperující regiony 21. století“.

Nyní je v Ostravě první projekt, který je velkým krokem k vodíkové budoucnosti. V městské části Svinov se připravuje projekt Hydrogen Ostrava. Ten by kromě fotovoltaické elektrárny o výkonu 30 megawattů, měl být doplněn o elektrolyzér pro výrobu zeleného vodíku. Tato technologie by mohla pohánět krajské autobusy a vlaky, přičemž výstavba celého projektu by byla podpořena evropskými dotacemi.

Hejtmani a ministr životního prostředí Petr Hladík při podpisu vodíkového memoranda

Cena výstavby takové elektrárny s elektrolyzérem by byla zhruba dvě miliardy korun, přičemž až 70 % těchto nákladů by mohly pokrýt evropské dotace. Stále se však jedná o hrubý odhad nákladů, protože ceny technologií se pružně mění. Projekt bude realizován metodou EPC (Energy Performance Contracting), kde zákazník platí z vytvořených úspor. Na výstavbě se bude investičně podílet společnost Green Power Investment, která se specializuje na projekty v oblasti obnovitelných zdrojů energie. Potenciálními zákazníky jsou Moravskoslezský kraj, město Ostrava, provozovatelé vlaků a autobusů či průmyslové podniky.

Plocha nedaleko teplárny v Ostravě-Třebovicích ale zatím nemá pro výstavbu povolení – je totiž první potřeba změnit územní plán. Toto místo by mělo mít pro solární elektrárnu ideální strategické umístění. Je to totiž blízko železnice, centrálního autobusového stanoviště, tramvajové trati i distribuční elektrické sítě.

„Jedním ze zhruba tří desítek členů klastru je i společnost GPI, která přichází s projektem, jehož součástí bude nejen samotná výroba vodíku, ale také kapacit pro jeho plnění do vozidel nebo jeho další distribuci v rámci Ostravy nebo blízkého okolí.
Každý takový projekt vítáme a jsme rádi za každou vodíkovou aktivitu, která zapadá do nyní formulované „Strategie rozvoje vodíkových technologií v MSK“, a která napomůže nejen dekarbonizaci lokálního průmyslu, ale taky náš kraj posune dál v transformaci, kterou teď procházíme,“ řekl 1. náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro průmysl, energetiku a chytrý region Jakub Unucka. 

Kraj nyní pořizuje elektrické bateriové vlaky, celkem devatenáct, pokud bychom je napájeli zelenou elektřinou ze solárů, tak by to bylo ideální. Zároveň tam mají konečnou desítky krajských autobusů, které by kraj od poloviny roku 2028 chtěl převést na vodíkový pohon. A když tam bude výroba zeleného vodíku, tak můžeme na koleje pustit i vodíkové vlaky, které budou jezdit mezi Ostravou, Krnovem a Olomoucí, a to už od začátku roku 2028.

V Moravskoslezském kraji by měly postupně přibývat vodíkové autobusy

Vodíková doprava
Náměstek Unucka je přesvědčený, že by solární elektrárna s výkonem 30 MW pokryla celou spotřebu městské dopravy a k tomu by zvládla i krajské autobusy. Podle něj by nemusela jít elektřina ani přes distribuční síť, protože jsou ve Svinově všechny zmíněné druhy dopravy blízko u sebe a Ostrava má všude dostatek kabelových žlabů, do nichž si může natáhnout vlastní kabely. „Jen na poplatcích za distribuci bychom tak každý rok ušetřili kolem 70 milionů korun,“ odhadl Unucka. Ředitel DPO Daniel Morys se ale nechal slyšet, že si nemyslí, že by společnost ČEZ, která nyní energie pro Dopravní podnik distribuuje bylo možné obejít.

Devět měsíců po zrušení první soutěže na dodávku vodíkových autobusů vypsal Dopravní podnik Ostrava nový tendr na jejich dodávku. Tento týden současně znovu začal hledat dodavatele plnicí stanice. Zakázka na až deset vodíkových autobusů se objevila ve věstníku veřejných zakázek v březnu, v jaké je nyní ale fázi, dostupné není. Odhadovaná cena byla stanovena na 185 milionů korun, tedy zhruba více než trojnásobek ceny běžného dieselového autobusu pro MHD. Autobusy mají být dodány do roku 2025.

„Podpora vodíkových technologií a jejich zavádění do života našeho kraje je hodně ambiciózní, ale přitom reálná vize. Chceme, aby se náš kraj stal v rámci republiky v této oblasti lídrem, budujeme u nás „vodíkové údolí“, které ostatním vyšlape cestičku, bude je inspirovat a motivovat. Proto jsme založili Moravskoslezský Vodíkový Klastr, který propojuje vodíkové hráče z regionu, dává vzniku „vodíkového údolí“ rámec, a snaží se, aby dílčí vodíkové projekty šly stejným směrem. Prostě to musí dávat logiku," dodává Jakub Unucka.