Španělská Valencie se stala průkopnickým a symbolickým přístavem v Evropě ve vývoji vodíkových technologií. Projekt H2PORTS je první iniciativou financovanou Evropskou komisí pro rozvoj této čisté energie a její nasazení v přístavech. "Byla zde velká konkurence z jiných míst, ale projekt ve Valencii byl vybrán, protože byl nejúplnější a nejinovativnější," řekl po zisku titulu ředitel Národního vodíkového centra (CNH2) Emilio Nieto. Prezident přístavního úřadu ve Valencii (PAV), Aurelio Martínez dodal, že jejich cíle jsou velké. "Další iniciativa v našem strategickém cíli je dosáhnout energetické bilance do roku 2030“.

Zdroj text a foto: Valencia Port Authority, https://www.hellenicshippingnews.com/valencia-is-the-pioneering-and-emblematic-port-in-europe-in-the-development-of-hydrogen-technologies/

Prezident PAV oznámil, že vodíková elektrárna ve Valencii, mobilní zásobovací stanice pro tuto čistou energii, bude umístěna na severním nábřeží, v místě známém jako Bracet de la Gità nebo Xità. Touto iniciativou podniká Valenciaport další krok ke svému cíli nulových emisí do roku 2030 a svému závazku učinit z valencijského přístavu první přístav v Evropě, který začlení vodíkové technologie ke snížení dopadu provozu na životní prostředí. Tato stanice, která je součástí projektu H2PORTS, bude mobilní a bude poskytovat potřebné palivo ve vhodných podmínkách a množství, aby byly zaručeny nepřetržité pracovní cykly zařízení tvořících součást této iniciativy. Konkrétně prvním z těchto zařízení bude stroj nebo prototyp vozidla Reach Stacker neboli „zakladač kontejnerů“, který bude poháněn touto energií a který bude testován na MSC Terminal Valencia. Druhým zařízením bude tahač 4×4 vybavený sadou palivových článků pro testování při operacích nakládky/vykládky ve Valencii Terminal Europa skupiny Grimaldi.

Antonio Torregrosa, ředitel nadace Valenciaport Foundation, poukázal na to, že „Valenciaport pokračuje v práci na rozšíření používání vodíku v dalších přístavních oblastech. Iniciativy jsou studovány s piloty, pozemní dopravou a lodní společností Baleària. Kromě toho s firmou Stadler zkoumáme vývoj lokomotivy pro vnitřní posuny v přístavu“.

První vysokozdvižný vozík na světě s vodíkovým pohonem a byl vyvinut společností Hyster

Valenciaport, odkaz na vodíkový plán
Valenciaport se zavázal k boji proti změně klimatu a dekarbonizaci prostřednictvím různých akcí. Zelený vodík je jednou z linií práce prováděné PAV, která byla uznána španělskou vládou jako reference v rámci „Hydrogen Roadmap“. APV je tedy spolu s městskou radou València, Generalitat Valenciana a Universitat Politécnica de València jednou z institucí strategie „Valencia Hydrogen Valley“ s cílem koordinovat, vytvářet synergie a podporovat výzkum zeleného vodíku v dopravě a dopravě. logistický sektor ve Valencii a její metropolitní oblasti.

Kromě toho PAV podepsala alianci s hamburským přístavním úřadem (HPA), aby vytvořila projekty pro tuto čistou energii s podporou programů, které provádí Evropská unie. Valenciaport je velmi aktivní v místních a regionálních iniciativách, které podporují tuto spolupráci, ale také na evropské a světové úrovni, a proto je členem Aliance pro čistý vodík a Global Ports Hydrogen Coalition. Vytvořila také poradní skupinu otevřenou pro více než 65 členů a 30 přístavů po celém světě, která pracuje na rozvoji vodíkového hodnotového řetězce pro přístavy.

Ředitel Národního vodíkového centra Emilio Nieto a prezident přístavního úřadu ve Valencii Aurelio Martínez

H2PORTS
Evropský projekt „H2PORTS – Implementing Fuel Cells and Hydrogen Technologies in Ports“ koordinovaný Valenciaport Foundation, v úzké spolupráci s APV a financovaný programem Clean Hydrogen JU, nástupcem Fuel Cells and Hydrogen Joint Undertaking (FCH JU) , má za hlavní cíl testovat a ověřovat vodíkové technologie na přístavních strojích, které umožňují aplikovatelná a skutečná řešení, aniž by to ovlivnilo výkonnost a bezpečnost provozu a produkovalo nulové emise.

H2PORTS otestuje tři piloty v přístavu Valencia: vysokozdvižný vozík pro nakládání/vykládání a přepravu kontejnerů, poháněný vodíkovými palivovými články, který bude vyvinut společností Hyster-Yale; terminálový tahač vyvinutý společností Atena, který bude poháněn palivovým článkem poskytnutým Ballardem; a mobilní vodíkovou čerpací stanici vyvinutou společností CNH2. Tři piloti budou testováni 2 roky po příjezdu do přístavu Valencia v reálných podmínkách.

Díky této iniciativě bude přístav ve Valencii prvním přístavem v Evropě, který začlení vodíkové technologie ke snížení dopadu svého provozu na životní prostředí. Projekt H2PORTS bude zahrnovat celkovou investici 4 miliony eur a zahrnuje APV, Valenciaport Foundation, National Hydrogen Centre a soukromé společnosti MSC Terminal Valencia, Grimaldi Group, Hyster-Yale, Atena Distretto Alta Tecnologia Energia Ambiente, Ballard Power Systems Europe a Enagás.