Platforma pro výrobu vodíku na moři, kterou Lhyfe testuje ve Francii, pojmenovaná Sealhyfe, začala vyrábět své první kilogramy pobřežního vodíku 20. června poté, co byla minulý měsíc odtažena na offshore testovací místo SEM-REV, které je napojeno na plovoucí větrnou turbínu Floatgen společnosti BW Ideol.

Foto a text zdroj: https://www.offshore-energy.biz/worlds-first-offshore-hydrogen-production-project-yields-first-kilograms-of-green-hydrogen/

Sealhyfe je schopen produkovat až 400 kilogramů vodíku denně. Po dosažení milníku zahájení výroby platforma vstoupila do druhé fáze testování, která se zaměřuje na výrobu vodíku v podmínkách na moři, po osmi měsících testování na nábřeží v přístavu Saint-Nazaire od září. 2022.

Sealhyfe obsahuje elektrolyzér o výkonu 1 MW, dodávaný společností Plug, namontovaný na plovoucí platformě GEPS Techno WAVEGEM, která byla přepracována tak, aby stabilizovala výrobní jednotku na moři.

Během osmi měsíců testování v přístavu prošla platforma srovnávacími testy a optimalizací technologie a systému. Prostřednictvím této první fáze zkoušek společnost Lhyfe také vyvinula softwarové a stavební bloky algoritmů, které jsou nezbytné pro vzdálenou správu webu a umožňují společnosti Sealhyfe fungovat plně autonomně.

Společnost říká, že po první testovací fázi již aktualizovala své specifikace pro všechna svá místa, jak na pevnině, tak na moři, a že všechny její jednotky budou těžit z provozních optimalizací vyzkoušených v pilotním projektu Sealhyfe.

Na pobřežním testovacím místě SEM-REV Centrale Nantes, provozovaném nadací OPEN-C a nacházející se 20 kilometrů od francouzského pobřeží v Atlantském oceánu, je Sealhyfe připojen k podmořskému uzlu lokality prostřednictvím pupečního kabelu, který byl speciálně navržen pro vodíkovou aplikaci. Poté, co byla platforma odtažena a připojena k rozbočovači, byl systém podle Lhyfe restartován a spuštěn za pouhých 48 hodin.

Společnost nyní bude reprodukovat všechny testy, které byly provedeny na nábřeží několikrát, aby bylo možné porovnat výsledky, a poté bude provádět další testy specifické pro pobřežní moře. S cílem dosáhnout spolehlivé výroby vodíku v pobřežním prostředí plánuje společnost Lhyfe vyvinout provozní kapacitu, která zahrnuje řízení pohybu platformy a zátěže prostředí a ověřování softwaru a algoritmů pro výrobu zeleného a obnovitelného vodíku.