Australský poskytovatel dodávek projektů a služeb aktiv Worley a výzkumníci z Andlingerova centra pro energii a životní prostředí Princetonské univerzity vyvinuli nový akční plán pro sektor obnovitelného vodíku, který by v případě širokého přijetí mohl zkrátit dodací lhůty pro vodíkové projekty o 40 %.

Zdroj text a foto: https://www.offshore-energy.biz/worley-and-princeton-outline-new-action-plan-to-speed-up-hydrogen-projects-by-40/

Doporučení jsou zahrnuta v novém dokumentu s názvem „Od ambicí k realitě 3 – kroky k urychlení čistého nulového plnění“. Příspěvek je součástí série, která zkoumá problém poskytování infrastruktury, kterým je dosažení čisté nuly v polovině století.

Zjištění zprávy naznačují, že do roku 2030 je zapotřebí osmi až dvanáctinásobné zvýšení globální výrobní kapacity elektrolyzérů, čtyřnásobné zvýšení ročních přírůstků kapacity pro větrnou energii na moři a 35% zvýšení přírůstků kapacity pro odsolování. Ambiciózní cíl EU 10 milionů tun ročně (MPTA) výroby vodíku z obnovitelných zdrojů do roku 2030.

V dokumentu se uvádí, že tradiční způsoby dodání budou jednoduše příliš pomalé na to, aby dodaly potřebnou infrastrukturu, a cíl výroby v EU je ohrožen.

Aplikujíce nové radikální paradigma, výzkumníci z Worley a Princetonu vytvořili „Plán EU Renewable H2 Initiative Plan“, desetibodový plán pro průmysl s jasnými a praktickými doporučeními.

Zpráva uvádí, že díky širokému přijetí plánu účastníky infrastruktury by se dodací lhůty mohly potenciálně zkrátit o 40 % při zachování disciplinovaného přístupu k investicím.

Podle zprávy musí 25 projektů v měřítku 3 GW elektrolyzéru a 400 KTPA dosáhnout data komerčního provozu (COD) do roku 2030, aby byl splněn cíl EU. Zpráva zjistila, že časová osa potřebná k uskutečnění těchto projektů bude pravděpodobně minimálně osm let a lhůty delší než deset let jsou pravděpodobné, což znamená, že je nutná změna přístupu, aby byl cíl opět na dosah.

Iniciativy navrhované v plánu zahrnují vládní upisování poptávky a zefektivnění povolování, využití standardizace v rámci vodíkového průmyslu a široké sdílení průmyslových informací a osvědčených postupů.

Paul Ebert , ředitel skupiny Sustainability Leadership z Worley, řekl: „Naše zjištění zdůrazňují naléhavost strategických a zásadních opatření v sektoru obnovitelného vodíku. Navrhované iniciativy výrazně překračují současnou praxi v tomto odvětví, ale tato nová úroveň spolupráce a podpory bude zásadní pro rychlejší řízení investic a nasměrování regionu k udržitelné a ekologicky uvědomělé výrobě energie.

"V tomto dokumentu také nastiňujeme pragmatické kroky, které mohou účastníci všech hodnotových řetězců čisté energie přijmout, aby nastartovali dynamiku směrem ke kritickým desetiletím 2030 a 2040."