Německý vodíkový startup Cryomotive a francouzský průmyslový gigant, firma Fives uzavřely 26. ledna 2023 dohodu o spolupráci na společném vývoji kryogenního čerpadla pro výrobu vodíku CRYOGAS. Tento typ vodíku, nazývaný také kryostlačený vodík (CcH2), je vodík s vysokou hustotou, který může dosahovat hustoty 80 kg/m3 a více při tlaku mezi 30 MPa a 40 Mpa. Cryomotive a Fives chtějí vyvinout unikátní čerpadlo pro stlačování kapalného vodíku s vysokým průtokem a nízkou spotřebou energie.

Úspěšný vývoj tohoto čerpadla by znamenal, že budoucí vodíkové čerpací stanice pro dálkové kamiony a dálkové autobusy zaručí nejen více než dostatečné kvantum vodíkového paliva v každé čerpací stanici, ale i fantasticky rychlé natankování. A především – nákladní automobily a autobusy by mohly díky vodíku CRYOGAS zvládat na jedno natankování i nesmírně dlouhé trasy.

Tankování stejně rychlé jako v případě dieselu, ale čisté.

Cryomotive a Fives si daly za cíl, že jejich čerpací stanice budoucnosti zvládne za 10 až 15 minut natankovat do nákladního vozidla až 80 kg vodíku CRYOGAS, což vodíkovému nákladnímu automobilu umožní ujet bez problémů vzdálenost 1000 km.

"Technologie skladování a doplňování paliva CcH2 CRYOGAS společnosti Cryomotive může otevřít cestu k bezemisním dálkovým nákladním vozidlům na vodíkový pohon, které se z hlediska dojezdu, doby doplňování paliva a nákladů vyrovnají dieselovým vozidlům. Pístové kryogenní čerpadlo společnosti Fives pro výrobu CRYOGAS s vysokou hustotou je klíčovým prvkem pro budoucí nákladově efektivní vodíkové čerpací stanice," zdůraznila Christiane Heyer, generální ředitelka a spoluzakladatelka společnosti Cryomotive.

 

Zdroj: Fives Group

Obrázky: Fives Group a Cryomotive