Budoucnost městské e-mobility v Česku právě začala. V Ostravě bylo 14. 2. 2023 na tiskové konferenci slavnostně představeno vůbec první české vodíkové jízdní kolo. Jmenuje se H2 Bike® 01.

Vodíkové kolo prezentoval novinářům prezident společnosti H2 Global Group David Maršálek v notně zaplněném sále ostravského MSIC – Moravskoslezského inovačního centra. Tento zcela nový projekt je dílem společnosti H2 Medical Technologies ze skupiny H2 Global Group. Vodíkové kolo je součástí komplexního programu www.H2City.com (vodíkového města budoucnosti) skupiny H2 Global Group.

Slavnostního představení vodíkového kola se zúčastnil i světově uznávaný vědec a průkopník výzkumu vodíku v biomedicíně, japonský profesor Shigeo Ohta. Ten vystoupil na tiskové konferenci jako čestný host a ve svém projevu popřál skupině H2 Global Group co nejvíce úspěchů ve veškerém jejím snažení – nejen co se týče dalšího vývoje a výroby kola H2 Bike® 01.

Vodíkové kolo H2 Bike® 01 má výkon motoru 250 W, dojezd 150 km na jednu vodíkovou láhev a má také hydraulické diskové brzdy a k tomu speciální odlehčenou láhev vodíku. Je zcela ekologické a vzniklo za pouhé dva měsíce. Na jeho vývoji se podíleli specialisté ze společnosti H2 Medical Technologies – vodíkový expert Pavel Vašek a vedoucí vývoje Pavel Klasovitý.

„Být první je nám v H2 Global Group vlastní. Stále se snažíme o inovace a flexibilní přístup k novým technologiím. Udržitelná mobilita je velkým společenským tématem a jsme rádi, že svou trochou můžeme do této nové oblasti přispět,” říká k prvnímu vodíkovému kolu v Česku prezident společnosti David Maršálek.

Myšlenka sestavit vlastní vodíkové kolo v prostorách MSIC v Ostravě vznikla velmi spontánně. „I když naši vodíkoví inženýři mají spoustu práce s výzkumem a vývojem nových zařízení pro H2 Medical Technologies, řekli jsme si, že zkusíme nový projekt – složit vlastní vodíkové kolo, první v Česku, které by skvěle zapadalo do našeho globálního projektu H2 City® – vodíkového města. Na konci roku 2022 jsme proto oslovili dodavatele různých dílů a řešení. Nevymýšleli jsme to, co je vymyšlené, ale doplnili o náš inovativní přístup. Tak vznikl prototyp prvního vodíkového kola H2 Bike® 01,“ doplňuje David Maršálek cestu od myšlenky k vlastnímu produktu.

Zásadním bodem projektu bylo řešení vodíkového pohonu prototypu. „Šlo o to vyladit vodíkový palivový článek a elektrické ovládání tak, aby spolu jednotky správně komunikovaly,” vysvětluje vodíkový expert inženýr H2 Medical Technologies Pavel Vašek. „Máme velmi dobrou zkušenost s elektrolyzérem, což je jedna technologie a palivový článek je elektrolyzér naruby. Do elektrolyzéru dodáváme elektrickou energii a on rozkládá vodu na vodík a kyslík, kdy vodík my pak dále využíváme pro naše potřeby. Palivový článek naproti tomu je zařízení, do kterého dodáváme vodík a ze svorek z elektrod bereme elektrickou energii.”

„V rámci nové divize H2 Mobilita, která teď u nás vzniká, můžeme začít vyrábět kola nejen pro ČR. Budeme pracovat na zlehčení rámů kola a na zvětšení objemu přidané baterie. Tím zvýšíme dojezd kola až na 200 km na jednu vodíkovou láhev,” říká vedoucí vývoje ve společnosti H2 Medical Technologies a cyklistický mechanik v jedné osobě Pavel Klasovitý.

Sestavit kolo je jen prvním dílem z velké skládačky jménem vodíková mobilita. Vodíkových kol je v Evropě několik – v Nizozemí, Německu nebo ve Francii, a některá z nich jsou již ve fázi sériové výroby. Další na řadě by mohla být zrovna tato vodíková kola z Ostravy.

Nyní společnost stojí před otázkou, jak kola dostat do provozu, aby byla snadná na obsluhu a jejich provoz nebyl finančně náročný.