Prioritou britského ZEDC bude vývoj nákladově konkurenceschopného kryogenního palivového systému, který je nezbytný pro úspěšné uvedení osobních letadel Airbus ZEROe do provozu do roku 2035, a urychlení rozvoje dovedností a know-how Spojeného království v oblasti technologií vodíkového pohonu.

Britský ZEDC bude těžit z nedávného závazku vlády Spojeného království zaručit v příštích třech letech finanční prostředky ve výši 685 milionů liber Institutu leteckých a kosmických technologií (ATI) na podporu vývoje bezuhlíkových a ultranízkoemisních leteckých technologií. 

"Založení ZEDC ve Velké Británii rozšiřuje vlastní průmyslové kapacity společnosti Airbus pro navrhování, vývoj, testování a výrobu kryogenních zásobníků vodíku a souvisejících systémů pro projekt ZEROe ve čtyřech domovských zemích společnosti Airbus. To nám spolu s naším partnerstvím se společností ATI umožní využít naše odborné znalosti k využití potenciálu vodíkové technologie na podporu dekarbonizace leteckého průmyslu," uvedla Sabine Klauke, technická ředitelka společnosti Airbus.

Technologický vývoj v novém britském centru ZEDC, které bude sídlit ve Filtonu v Bristolu, již byl zahájen a bude zahrnovat veškeré produktové možnosti od komponentů až po celý systém a kryogenní testování. Vývoj komplexních palivových systémů, na který se společnost Airbus ve Spojeném království specializuje, je jednou z nejsložitějších technologií, které mají zásadní význam pro výkonnost budoucích vodíkových letadel. 

ZEDC doplňuje stávající výzkumné a technologické pracoviště společnosti Airbus ve Spojeném království a také práci na kryogenních nádržích na kapalný vodík, která se provádí ve stávajících ZEDC společnosti Airbus v Madridu ve Španělsku a Stade v Německu (technologie kompozitních konstrukcí) a v Nantes ve Francii a Brémách v Německu (technologie kovových konstrukcí). Očekává se, že všechna zařízení ZEDC společnosti Airbus budou plně funkční a připravená k pozemním zkouškám s první plně funkční nádrží na kryogenní vodík v průběhu roku 2023 a s letovými zkouškami, které začnou v roce 2026.

Tímto novým zařízením společnost Airbus potvrzuje svůj dlouhodobý závazek zůstat významným hráčem ve špičkovém britském leteckém ekosystému a ve spolupráci s Radou pro nulové tryskové motory (Jet Zero Council) rozvíjet výzkum v tomto odvětví, podporovat zelená pracovní místa a pomáhat Velké Británii plnit její ambiciózní cíle v oblasti čisté nulové spotřeby.

Foto: Airbus