Suiso Frontier, první loď na světě přepravující zkapalněný vodík, úspěšně dokončila svou první, zkušební námořní přepravu zkapalněného vodíku (LH2), a to včetně nakládky a vykládky nákladu. Suiso Frontier, vyrobená japonskou společností Kawasaki Heavy Industries, dorazila z Japonska do přístavu Port of Hastings v Austrálii v lednu 2022. Tam naložila zkapalněný vodík vyrobený z uhlí v australském státě Victoria a v únoru 2022 se vrátila do Japonska, kde náklad vyložila v přístavu Kóbe.

 

Tento projekt vypracovala japonská vláda, australská federální vláda a vláda státu Victoria. Jeho cílem bylo vyrobit a přepravit čistý LH2 z Austrálie do Japonska, a tím "demonstrovat komplexní dodavatelský řetězec mezi oběma zeměmi".

Projekt má hodnotu 500 milionů australských dolarů (354 milionů USD). Australská federální vláda a vláda státu Victoria poskytly 100 milionů dolarů. Zbytek investovala japonská vláda a další partneři projektu.

Expertka na obnovitelné zdroje energie Karah Howard ze společnosti Pinsent Masons k tomu řekla: "Přeprava LH2 je velmi obtížná, protože je třeba udržet teplotu -253 stupňů Celsia a stlačit LH2 na 1/800 jeho původního objemu v plynném stavu. Proto je toto světové prvenství v námořní přepravě LH2 obrovským úspěchem."

Foto: Hydrogen Energy Supply / Kawasaki Heavy Industries