Je tu velká světová premiéra! V Německu byl na konci léta 2022 zahájen komerční provoz 14 vlaků s vodíkovým pohonem – pro osobní přepravu cestujících. Jde o regionální vlaky Coradia iLint od společnosti Alstom. Provozuje je dolnosaský vlakový dopravce Landesnahverkehrsgesellschaft Niedersachsen (LNVG). Cestujícím slouží na trase mezi Cuxhavenem, Bremerhavenem, Bremervörde a Buxtehude. Postupně plně nahradí dosavadních 15 dieselových vlaků.

Vlaky Coradia iLint tankují palivo jen jedenkrát denně, a to na vodíkové čerpací stanici Linde. Jejich dojezd na jedno natankování je totiž úctyhodný: 1 000 kilometrů. Vlaky jsou schopné dosáhnout maximální rychlosti 140 km/h.

"Mobilita bez emisí je jedním z nejdůležitějších cílů pro zajištění udržitelné budoucnosti a společnost Alstom má jasnou ambici stát se světovým lídrem v oblasti alternativních pohonů pro železnici. První vodíkový vlak na světě, Coradia iLint, demonstruje náš deklarovaný závazek k ekologické mobilitě v kombinaci s nejmodernější technologií. Jsme velmi hrdí na to, že můžeme tuto technologii uvést do sériového provozu v rámci světové premiéry společně s našimi skvělými partnery," říká Henri Poupart-Lafarge, generální ředitel a předseda představenstva společnosti Alstom.

Alstom se v nejbližší době chystá dodat své vodíkové vlaky pro přepravu cestujících do metropolitní oblasti Frankfurtu a do italské Lombardie.

 

Alstom, upraveno H2 TIMES

Fotografie: Alstom