Představujeme vám městský vodíkový autobus H2.City Gold – využívají ho a obdivují cestující nejen v Portugalsku. Je vyráběn portugalskou firmou CaetanoBus. Jeho dojezd je 400 km a jeho emise jsou nulové. Palivo natankuje do 9 minut.

Sada palivových článků se nachází na střeše autobusu. Je propojena s 5 vodíkovými nádržemi o kapacitě 37,5 kg.

O vodíkový autobus H2.City Gold roste zájem v řadě evropských zemí. Například společnost Transports Metropolitans de Barcelona (TMB), největší provozovatel veřejné dopravy v Barceloně, si u CaetanoBus objednala dodávku osmi těchto autobusů. A italské firmy Arriva Italia a Trieste Transporti již intenzivně testují nasazení těchto autobusů v rámci své veřejné dopravy.

Vodíkový autobus H2.City Gold nově využívá systém palivových článků od společnosti Toyota. Prezident společnosti CaetanoBus José Ramos ohledně spolupráce s Toyotou prohlásil: „…posilujeme dlouholeté partnerství s Toyotou do celé oblasti autobusů s nulovými emisemi. To oběma našim společnostem umožňuje demonstrovat na jedné straně technické schopnosti a doplňkové technologie a na straně druhé skutečné sladění s dekarbonizací.“ 

Autobusy H2.City Gold jsou proto nyní označeny jak logem CaetanoBus, tak logem Toyota. Matt Harrison, prezident a generální ředitel společnosti Toyota Motor Europe, k tomu řekl: „Společné označení autobusů CaetanoBus s nulovými emisemi ukazuje, jakou důvěru máme v naši nejnovější investici a v naše dlouholeté partnerství se společností Caetano. Zdůrazňuje také význam, který Toyota přikládá rozvoji mobility s nulovými emisemi nad rámec osobních automobilů na naší cestě k uhlíkové neutralitě."

 

CaetanoBus, upraveno H2 TIMES

Fotografie: CaetanoBus, Toyota