Začátkem roku 2022 publikoval docent Botek spolu se svým týmem v prestižním vědeckém časopise International Journal of Environmental Research and Public Health vědeckou studii, která jako vůbec první na světě prokázala pozitivní, blahodárné efekty inhalace molekulárního vodíku na lidi, kteří se chtěli zotavit z právě prodělané nemoci covid-19.

Pane docente, výsledky vaší vědecké studie mimo jiné dokázaly, že stačí pouhé dva týdny inhalace molekulárního vodíku doma nebo třeba v lázních, a organismus člověka je po prodělaném covidu revitalizován. Velká únava, dušnost, nekvalitní spánek, svalové bolesti – to vše prakticky zmizí. Můžeme v této souvislosti mluvit o „malém zázraku“? Vždyť lidí, kteří jinak bojují s těžkými či středně těžkými postcovidovými stavy třeba i několik měsíců, je hodně…

Studie nás svými výsledky velmi potěšila, a to hned z několika důvodů. Tím nejzásadnějším asi bylo, že výzkum účinků molekulárního vodíku, který byl do té doby v naší republice spíše ojedinělým, přinesl takřka okamžité a hmatatelné výsledky v podobě významných klinických zlepšení zdravotního stavu u osob, které trpěly akutním post-covidovým syndromem. Na margo našeho vědeckého úspěchu se vodíku i v naší zemi začalo dostávat větší pozornosti, a to i na poli vědy a výzkumu, což ostatně dokazují i nově zahájené studie přímo na klinických pracovištích po celé České republice.

Jaké ohlasy jste na publikování výsledků této studie zaznamenal? Z řad odborné i laické veřejnosti. Nebo třeba i od provozovatelů lázeňských a wellness zařízení...

Nebudu zastírat, že tato studie nezůstala bez povšimnutí odborníků jak ze zahraničí, tak i domácí odborné veřejnosti a především lékařů, které výsledky naší studie zaujaly natolik, že se o účinky molekulárního vodíku sami začali intenzivněji zajímat. Využít unikátních vlastností vodíku nejenom u osob trpících post-covidovými obtížemi se podle mých informací rozhodlo již několik renomovaných lázeňských zařízení napříč celou republikou. 

Některé nemocnice ve světě, například v Číně, využívaly molekulární vodík pro urychlení léčby pacientů, kteří u nich leželi s těžším průběhem onemocnění covid-19. Podělily se tyto nemocnice nějak se svými zkušenostmi s vodíkovou terapií?

Z Číny pocházejí jedny z prvních studií, ve kterých byl molekulární vodík využitý přímo v nemocničních pracovištích u pacientů s těžkou formou covidu-19. Těmto pacientům byl vodík společně s kyslíkem aplikován pomocí speciálně upravených ventilátorů a podle dostupných informací již po dvou dnech pacienti uváděli významné subjektivní zlepšení zdravotního stavu.

Myslíte, že by inhalace molekulárního vodíku mohla být zároveň účinnou prevencí proti onemocnění covid-19?

Existují vědecké důkazy o tom, že vodík v těle působí jako signální látka pozitivně ovlivňující specifickou skupinu genů, které podněcují činnost antioxidačních enzymů, tedy enzymů chránících naše buňky proti volným radikálům a oxidativnímu stresu, čímž de facto přispívají k vyšší vitalitě organismu a nepřímo i k vyšší rezistenci vůči onemocněním. Navíc, vodík sám osobě se v organismu chová jako selektivní antioxidant a také jako látka vyznačující se schopností tlumit zánětlivou reakci. 

V jednom z rozhovorů, který jste nedávno médiím poskytl, jste řekl, že „molekulární vodík je v podstatě výzva pro nás vědce do 21. století“. Mohl byste prosím tuto vědeckou výzvu konkretizovat? 

O aplikaci vodíku, která přinesla zdravotní benefity, se psalo v prestižním vědeckém časopisu Science již v roce 1975, ale ten pravý “vědecký boom“ intenzivního zkoumání účinků vodíku spustila až studie japonských vědců z roku 2007, která pojednává o výjimečné selektivně antioxidační schopnosti tohoto nejlehčího plynu na Zemi. V současné době registrujeme více než 1600 vědeckých studií, které pojednávají o účincích molekulárním vodíku, přesto doposud nejsou podrobně popsány všechny mechanismy, kterými vodík ovlivňuje fungování procesů uvnitř našich buněk. O to více čeká na své objasnění. 

STUDII ČTĚTE NA NÁSLEDUJÍCÍM ODKAZU:  

https://www.h2world.world/cs/novinky/9-clanky/346-molekularni-vodik-h2-je-potencialne-novy-terapeuticky-plyn-pro-akutni-post-koronavirove-onemocneni

Foto: Archiv Michala Botka / Andrew Angelov - Dreamstime.com