V Léčebných Lázních Bludov započal unikátní výzkum, který zkoumá vliv molekulárního vodíku na hubnutí u obézních dětí. Tento inovativní přístup, realizovaný ve spolupráci s Fakultou tělesné kultury Univerzity Palackého a H2 Global Group, by mohl přinést revoluci v léčbě obezity u adolescentů. Studie probíhá formou dvojitě zaslepeného experimentu, který zajišťuje objektivní výsledky. Obezita postihuje přibližně 20 % české populace a více než 13 % lidí na celém světě, což z ní činí globální zdravotní problém​.

„Myšlenka zkoumat vliv molekulárního vodíku na hubnutí u obézních dětí vzešla z rostoucího zájmu o jeho terapeutické účinky. Molekulární vodík má antioxidační a protizánětlivé vlastnosti, které by mohly hrát významnou roli v regulaci metabolismu a snižování oxidativního stresu, což je faktor spojený s obezitou,“ vysvětluje Mgr. Darja Supíková z vědeckého týmu olomoucké univerzity.

Výzkum se provádí na vzorku 60 adolescentů ve věku 13 až 18 let. Ti konzumují vodu obohacenou molekulárním vodíkem třikrát denně po dobu čtyř týdnů, což odpovídá délce standardní lázeňské léčby obezity. Balenou vodu zajistila společnost H2 Global Group, která připravila dvě varianty – polovina plechovek je nasycena molekulárním vodíkem a druhá obsahuje běžnou pitnou vodu. Jedná se tedy o tzv. dvojitě zaslepenou studii, což znamená, že ani pacienti, ani lékaři v lázních nevědí, která plechovka obsahuje vodíkovou vodu a která je obyčejná.

Společnost H2 Global Group připravila pro účely výzkumu plechovky balené vody - polovina je s vodíkovou vodou a druhá s čistou pitnou vodou. Foto: Darja Supíková

Podle docenta Michala Botka, který výzkum vede, bylo před zahájením výzkumu podepsáno memorandum o spolupráci mezi Fakultou tělesné kultury Univerzity Palackého v Olomouci, Lázněmi Bludov a společností H2 Global Group, která dodává technologické zajištění v podobě dodávky balené vodíkové vody. „Vzájemné partnerství těchto subjektů má společného jmenovatele, a tím je zdraví. Na začátku celého příběhu byla hypotéza, že molekulární vodík zvyšuje efektivitu redukčních programů, které jsou určeny pro osoby trpící nadváhou nebo obezitou. K jejímu vyřčení náš tým vedlo několik slibných závěrů experimentálních studií, který byly provedeny především na zvířatech, na kultivovaných buňkách, ale i na lidech.,“ uvádí Botek​.

Účastníci výzkumu pijí 3 krát denně 500 ml balené vody. Poté podstupují důkladné testování. Foto: H2 Global Group

Efektivitu terapie měří výzkumníci pomocí analýzy tělesného složení a biochemických parametrů, jako jsou hladiny glukózy, lipidový profil a markery zánětu​. Supíková dodává, že zatím nebyly zaznamenány žádné vedlejší účinky spojené s podáváním molekulárního vodíku​. „Pokrok v oblasti genetického výzkumu, personalizované medicíny a nové terapeutické přístupy, jako je právě molekulární vodík, představují budoucnost léčby obezity. Vidím v této oblasti velký potenciál, který může vést k vývoji efektivnějších a bezpečnějších metod léčby, které budou přizpůsobené individuálním potřebám pacientů.“

Současný výzkum obezity v České republice se zaměřuje především na preventivní opatření, diagnostiku a léčbu. „V tomto kontextu může náš výzkum přinést nové poznatky a metody, které by mohly obohatit stávající přístupy. Zvláště inovativní terapie, jako je molekulární vodík, by mohly otevřít nové možnosti pro efektivní léčbu obezity, a tím přispět ke zlepšení zdravotního stavu populace,“ uzavírá Darja Supíková.

Vedoucí výzkumu Mgr. Darja Supíková pro účastníky výzkumu připravila také pravidelné hodiny cvičení. Foto zdroj: Darja Supíková