Molekulární vodík se stává významným hráčem ve světě medicíny díky svým unikátním vlastnostem. Jeho schopnost působit jako silný antioxidant a modulátor buněčných procesů otevírá nové možnosti pro léčbu mnoha závažných onemocnění. Tento článek se zaměřuje na nejnovější výzkumy a klinické studie, které potvrzují terapeutický potenciál molekulárního vodíku.

Kardiovaskulární onemocnění
Norští vědci z Univerzity v Oslu zkoumali, zda podávání vodíku pomůže pacientům s kardiovaskulárními obtížemi. Zjistili, že inhalace molekulárního vodíku výrazně snižuje oxidační stres a záněty, což jsou hlavní faktory přispívající k rozvoji kardiovaskulárních onemocnění. Výsledky studie ukázaly zlepšení funkce cév a snížení rizika srdečních příhod​ (MDPI)​ (BioMed Central).

Respirační onemocnění
Studie provedená na Tokijské univerzitě v Číně zkoumala účinky inhalace molekulárního vodíku u pacientů s chronickou obstrukční plicní nemocí (COPD). Pacienti inhalovali směs vodíku a kyslíku po dobu 30 minut denně po dobu šesti týdnů. Výsledky ukázaly zlepšení plicních funkcí a snížení zánětlivých markerů, což vedlo ke zlepšení kvality života pacientů​ (Oxford Academic)​ (Examine.com).

Neurologické poruchy
Výzkumníci z americké Harvardské lékařské fakulty zkoumali vliv molekulárního vodíku na pacienty s Parkinsonovou chorobou. Pacienti užívali vodíkem obohacenou vodu po dobu tří měsíců. Studie ukázala zlepšení motorických funkcí a snížení oxidačního stresu v mozku, což naznačuje, že molekulární vodík může být účinný při zpomalování progrese neurodegenerativních onemocnění​ (MDPI)​ (MDPI).

Účinky molekulárního vodíku zajímají široké spektrum vědců na celém světě. Po tisících vědeckých studií nyní probíhá mnoho klinických. Jedna z nich například i na prestižní Harvardské univerzitě. Foto zdroj: Charles HHuang/Shutterstock.com

Metabolické onemocnění
Studie provedená na univerzitě v japonském Kjótu zkoumala účinky vodíkem obohacené vody u pacientů s metabolickým syndromem. Účastníci pili 750 ml vodíkové vody denně po dobu 24 týdnů. Výsledky ukázaly zlepšení lipidového profilu, snížení hladiny glukózy v krvi a pokles biomarkerů oxidačního stresu​ (Examine.com).

Onkologická léčba
Klinická studie v Číně zkoumala účinky inhalace molekulárního vodíku u pacientů s pokročilým stádiem rakoviny plic. Pacienti inhalovali vodík po dobu 4 až 6 hodin denně po dobu pěti měsíců. Výsledky ukázaly zmírnění respiračních symptomů a prodloužení doby přežití bez progrese onemocnění. Další studie zjistila, že pacienti, kteří pili vodíkovou vodu během radioterapie, měli méně vedlejších účinků a zlepšili své biomarkery oxidačního stresu​ (Examine.com).

Postcovid
V České republice probíhá několik významných studií, které se zabývají využitím molekulárního vodíku v medicíně. Docent Michal Botek z Katedry tělesné kultury na Univerzitě Palackého v Olomouci se svým týmem zkoumá nejen vliv vodíku na sportovní výkony, ale také na pacienty s postcovidovým syndromem. Studie provedená na téměř 80 pacientech, kteří prodělali Covid-19, ukázala, že dvoutýdenní inhalace vodíku výrazně zlepšila fyzickou kondici a snížila únavu ve srovnání s placebem. Tento výzkum je jedním z prvních na světě, který ukazuje, že molekulární vodík může urychlit rekonvalescenci po Covid-19 a další respirační onemocnění​ (Žurnál Online / Zpravodajství z UP)​ (CVT UPOL).

Laboratoře po celém světě zkoumají, jak bys se daly v léčbě využít antioxidační účinky molekulárního vodíku. Jeho potenciál se zdá být obrovský. Foto zdroj: Shutterstock

Budoucnost molekulárního vodíku v medicíně
S rostoucím počtem vědeckých důkazů se molekulární vodík stává slibným terapeutickým prostředkem. Jeho schopnost selektivně neutralizovat škodlivé volné radikály a modulovat zánětlivé procesy z něj činí univerzální nástroj pro léčbu mnoha různých onemocnění. Další výzkum a klinické studie jsou nezbytné k plnému pochopení a využití jeho potenciálu v medicínské praxi.

Pro více informací o výzkumu molekulárního vodíku a jeho aplikacích navštivte MDPI a Medical Gas Research.