Antioxidanty jsou látky, které pomáhají chránit naše tělo před škodlivými účinky volných radikálů. To jsou nestabilní molekuly, které mohou poškozovat buňky a přispívat k rozvoji chronických onemocnění, jako jsou kardiovaskulární choroby, rakovina nebo cukrovka. Jako ideální zdroj antioxidantů se zdá být molekulární vodík. Nejmenší molekula, která může přinést značné zdravotní benefity a podpořit kvalitní a dlouhý život.

Jak fungují antioxidanty?
Antioxidanty neutralizují volné radikály tím, že jim poskytují elektrony, což stabilizuje volné radikály a zabraňuje jim poškozovat buňky. Tento proces pomáhá udržovat rovnováhu v těle a chrání buňky před oxidačním stresem, který je spojen s mnoha zdravotními problémy a stárnutím.

Proč potřebujeme antioxidanty?

  1. Ochrana před chorobami: Antioxidanty mohou snižovat riziko vzniku chronických onemocnění.
  2. Podpora imunitního systému: Pomáhají udržovat zdravý imunitní systém, což je klíčové pro boj proti infekcím.
  3. Zpomalení stárnutí: Ochrana buněk před poškozením může zpomalit proces stárnutí.
  4. Podpora regenerace: Pomáhají tělu rychleji se zotavit po fyzické námaze a stresu.

Pět nejsilnějších antioxidantů

  1. Vitamin C: Jeden z nejznámějších antioxidantů, který podporuje imunitní systém a pomáhá při regeneraci tkání. Nachází se například v citrusových plodech, paprikách a jahodách.
  2. Vitamin E: Chrání buněčné membrány před poškozením a podporuje zdraví pokožky. Najdete ho v oříšcích, semenech a zelené listové zelenině.
  3. Beta-karoten: Prekurzor vitamínu A, který podporuje zdraví očí a imunitního systému. Je bohatý v mrkvi, sladkých bramborách a špenátu.
  4. Flavonoidy: Silné antioxidanty nacházející se v ovoci, zelenině, čaji a čokoládě. Mají protizánětlivé a antivirové účinky.
  5. Molekulární vodík: Nejmenší a nejsilnější antioxidant, který může snadno pronikat do buněk a chránit je před oxidačním stresem. Molekulární vodík má potenciál zlepšovat energetickou hladinu a podporovat celkové zdraví.

Molekulární vodík (H2) je jedinečný antioxidant, který díky své malé velikosti dokáže proniknout do buněk a přímo neutralizovat volné radikály na úrovni mitochondrií. Studie ukazují, že molekulární vodík má silné protizánětlivé účinky a může pomoci při ochraně orgánů před poškozením způsobeným oxidačním stresem.

Molekulární vodík je silný antioxidant, který má schopnost selektivně neutralizovat volné radikály, jako jsou hydroxylové radikály (OH•). Tyto volné radikály jsou velmi reaktivní a poškozují buněčné komponenty, jako jsou lipidy, proteiny a DNA. Vodík reaguje s těmito radikály a přeměňuje je na vodu (H2O), což snižuje oxidační stres v buňce.