Veřejně-soukromý projekt v Gijonu, známý jako Hydrogen Hub Asturias (H2Aturias), začal stavět pilotní závod na výrobu vodíku. Vedoucím partnerem projektu je globální výrobce oceli ArcelorMittal. Tato iniciativa, která bude mít zásadní vliv na dekarbonizaci a transformaci průmyslu v Asturii, představuje první krok ve využití zeleného vodíku v průmyslových procesech.

Pilotní zařízení, které se bude nazývat GasLab, vyroste na území závodu ArcelorMittal v Gijonu a bude mít výkon 1,2 MW. Toto zařízení bude zpracovávat různé druhy průmyslových plynů a bude umožňovat testování a urychlování technologií v průmyslovém sektoru. Dokončení stavby s celkovým rozpočtem 6,6 milionu eur je plánováno do tří let.

„Pilotní zařízení má strategický význam pro dekarbonizaci a transformaci asturského průmyslu a je prvním hmatatelným krokem ve využití zeleného vodíku v průmyslových procesech. GasLab bude moci testovat a urychlovat technologie v průmyslu, díky čemuž bude toto zařízení jedinečné ve Španělsku i ve světě,“ okomentoval projekt španělský ministr vědy a obchodu Borja Sanchez.

Kromě ArcelorMittal se na projektu podílí konsorcium H2Aturias, které zahrnuje další partnery jako Idesa, Iturcemi, Magna Dea, H2Vector Energy Technologies, University of Oviedo, Idonial Foundation a Carbon Science and Technology Institute. Tento projekt je součástí širší snahy ArcelorMittal o dekarbonizaci svých výrobních procesů, která zahrnuje i další iniciativy, jako je vývoj technologií DRI a EAF v různých částech Evropy.

Dekarbonizace ocelářského průmyslu zůstává důležitým tématem v současném ekonomickém prostředí, přičemž přechod na čistší zdroje energie a technologií hraje klíčovou roli v budoucnosti průmyslových odvětví.