Skupina MOL aktualizuje svou dlouhodobou strategii. Do roku 2050 chce dosáhnout uhlíkové neutrality. Plánuje posílit své rafinérie, ale zároveň se silně zaměří na ekologické investice. Do roku 2030 se do nich chystá vložit čtyři miliardy dolarů.

Skupina MOL aktualizovala svou dlouhodobou strategii SHAPE TOMORROW. Cílem společnosti je učinit středoevropský region zelenějším, soběstačnějším a konkurenceschopnějším. Ještě větší důraz než dosud společnost klade na obnovitelná paliva, zelený vodík, biometan a geotermální energii.

„V roce 2016 jsme jako jedni z prvních v ropném a plynárenském průmyslu oznámili, že se budeme diverzifikovat od fosilních paliv a postupně se rozvíjet v oblasti petrochemie a spotřebitelských služeb. Tímto směrem se ubíráme již osm let, ale musíme vzít v úvahu, že poslední roky přinesly v energetice radikální výzvy a změny. Nastal čas opět aktualizovat naši strategii, protože cíle udržitelnosti se staly ambicióznějšími, zatímco poptávka po fosilních palivech zůstává silná,“ řekl Zsolt Hernádi, generální ředitel skupiny MOL.

Energetická transformace skupiny je nutná s ohledem na ambiciózní cíle stanovené Evropskou komisí. „To však není možné zvládnout samostatně, a není spravedlivé, pokud se veškeré náklady na energetickou transformaci přenesou na průmyslové podniky. Cílů EU lze dosáhnout pouze s podporou společnosti, inteligentní regulací a spoluprací na všech úrovních. Na skupinu MOL lze pohlížet jako na partnera v tomto společném evropském úsilí," doplnil šéf skupiny.

Biometan i zelený vodík

Klíčové prvky aktualizované strategie podle jednotlivých oblastí podnikání jsou následující. Společnost nadále posiluje své pozice v oblasti rafinace v Evropě a zároveň se dynamicky přizpůsobuje měnícím se potřebám mobility a ekonomiky. Aktualizovaná strategie se zaměřuje na výrobu biometanu a zeleného vodíku, zatímco oběhové hospodářství zvyšuje podíl biologických a odpadních toků na výrobě. V zájmu diverzifikace od fosilních paliv investuje Skupina MOL do roku 2030 miliardu dolarů do integrace odpadů, recyklace a investic do středně velkých chemických produktů.

Společnost zpružní rafinaci, aby vyhověla požadavkům ekonomického a regulačního prostředí, a dále posílí bezpečnost dodávek v regionu. Do roku 2030 také vynaloží více než  miliardu dolarů na projekty, které zvýší energetickou účinnost, rozšíření udržitelných paliv v jejím portfoliu a podstatné snížení emisí skleníkových plynů v podniku.

V příštích pěti letech plánuje MOL udržovat těžbu na průměrné denní úrovni nejméně 90 tisíc barelů ropného ekvivalentu. Kromě konvenční těžby uhlovodíků posiluje divize své projekty zaměřené na uhlíkovou neutralitu: společnost zahajuje geotermální průzkum, zahajuje pilotní projekt těžby lithia a zaměřuje se na budování skladovacích kapacit v oblasti zachycování a ukládání uhlíku.

V souladu s potřebami trhu bude společnost mimo jiné dále rozvíjet svá řešení mobility, svou síť pro nabíjení elektromobilů a připravovat se na zavádění vozidel s vodíkovými palivovými články.

Integrovaný obchodní model Skupiny MOL poskytuje v Evropě unikátní řešení pro nakládání s odpady. Firma považuje odpad za cennou surovinu a zdroj energie a do roku 2035 zvýší míru recyklace na 65 % a sníží skládkování na 10 %. Podnikání v oblasti nakládání s odpady by mohlo od roku 2030 potenciálně poskytovat 1,5 milionu tun surovin ročně pro regionální ropný, chemický a energetický sektor.

zdroj - skupina MOL

foto – zdroj: skupina MOL