Toyota začala pracovat na vývoji ekologického generátoru vodíku, který bude schopný vyrábět až 100 kg tohoto paliva za hodinu. To je dvanáctkrát víc než doposud. Automobilka kvůli tomu uzavřela strategické partnerství se společností Chiyoda, která je poskytovatelem výrobních technologií a vývojářem zařízení.

Pilotní program zavádění nového systému výroby ekologického vodíku ve vodíkovém parku v závodě Toyota Honsha bude zahájený příští rok. 

Loni v březnu Toyota představila prototyp bezemisního generátoru vodíku pro průmyslové využití využívajícího technologii elektrolýzy vody. Elektrolyzér, vyvinutý společně se společností Denso, byl vytvořen z komponentů sady palivových článků druhé generace od společnosti Toyota

Díky tomu by vodík mohl být sériově vyráběný stejnou technologií, jakou se vyrábějí palivové články pro vodíkové auto Toyota Mirai. Prototyp Toyoty a Densa dokáže vyrobit až 8 kg suroviny za hodinu.

Cílem nového strategického partnerství Toyota a Chiyoda Corporation je vyvinout rozsáhlý systém výroby vodíku elektrolýzou vody. Tento systém by měl na trhu vynikat svou účinností a kompaktními rozměry. 

Výsledkem práce inženýrů obou firem bude standardizovaná jednotka třídy 5 MW, dlouhá 6 metrů a široká 2,5 metru, která zabírá jen asi polovinu podlahové plochy ve srovnání s řešeními, která jsou v současnosti na trhu k dispozici. 

Aby byla zajištěna snadná instalace v jakékoli výrobní hale, budou moduly navrženy tak, aby je bylo možné snadno kombinovat do velkých zařízení s možností průmyslové výroby vodíku.

Při vývoji se Toyota zaměří také na výhody, jako je snadná přeprava, kratší doba instalace u zákazníka, nižší náklady na připojení k elektrárně a přenosovým sítím a snadná údržba. 

Značnou pozornost bude společnost věnovat také stabilitě systému, spolehlivosti a nízkým nákladům na vlastnictví, přičemž bude vycházet ze svých dlouholetých zkušeností výrobce nejodolnějších a nejspolehlivějších automobilů. 

Pilotní program zavádění nového systému výroby ekologického vodíku ve vodíkovém parku Honsha bude v budoucnu rozšířený na třídu 10 MW a bude využitý k dalšímu vývoji vodíkových řešení pro průmysl.

zdroj: global.toyota, hybrid.cz

foto - zdroj: Toyota