Ve snaze zajistit stabilní dodávky elektřiny a záložní napájení v případě potřeby se ve Žatci chystá výstavba modulárního bateriového úložiště v průmyslové zóně Triangle. Investice očekávaná ve výši 100 milionů korun by měla být schválena na nadcházejícím jednání krajských zastupitelů. Informaci přinesl Žatecký Deník.

V průmyslové zóně Triangle u Žatce se chystá nová investice, která by mohla změnit dynamiku dodávek elektřiny a poskytnout spolehlivé záložní napájení v případě výpadků. Společnost CATE, vedená žateckým podnikatelem Alešem Jelínkem, má v plánu postavit modulární bateriové úložiště. To by mělo sloužit ke stabilizaci odběrových křivek elektřiny v továrnách průmyslové zóny a zajištění krátkodobého záložního napájení v případě potřeby.

Podle odhadů se předpokládá, že náklady na tuto investici dosáhnou výše 100 milionů korun. "Jedná se o zbytkové plochy, které dosud zůstávají nevyužity a nemají žádný vliv na současné ani potenciální investory v zóně," uvedl Jaroslav Krch, ředitel příspěvkové organizace SPZ Triangle. O prodeji ploch o celkové výměře tří hektarů, na kterých má úložiště vyrůst, má v brzké době jednat krajské zastupitelstvo, záměr už schválilo loni v březnu. Cena za pozemky je podle znaleckého posudku 11,5 milionu korun.

Průmyslová zóna Triangle je v současné době napájena elektrickou energií z rozvodů s vysokým napětím 110 kV. Bateriové úložiště vytvoří modulárně sestavené baterie, na něj se připojí nová fotovoltaická elektrárna o minimálním instalovaném výkonu 1 MW. Ta poslouží k základnímu nabíjení baterií a umožní připojení dalších solárních elektráren o potenciálním instalovaném výkonu až 100 MW. To by mohlo být klíčovým prvkem pro stabilizaci odběru elektřiny v této oblasti a podporu rozvoje obnovitelných zdrojů energie.

Průmyslová zóna Triangel u Žatce by mělo vzniknout vývojové centrum na vodíkové systémy a aplikační haly. Foto zdroj: Průmyslová zóna Triangel

Bateriové úložiště by mělo být postaveno v průběhu příštího roku, s plánovaným zahájením provozu v roce 2028. "Plánujeme vytvoření vývojového centra na vodíkové systémy a aplikačních hal. Pro testování chceme vyrábět vlastní vodík," dodal zástupce společnosti For H2Energy, Tomáš Krenc. Dalšími zdroji elektrické energie, o kterých se v souvislosti se zónou Triangle uvažuje, jsou totiž kogenerační jednotky na plyn nebo vodíkové technologie.

Záměr na vybudování projektu s názvem H2 Triangle, úspěšně prošel procesem posuzování vlivu na životní prostředí. Součástí areálu mají být také vědecko-výzkumné centrum a výrobní haly. „V rámci projektu bychom v zóně Triangle chtěli postavit vývojové centrum na vodíkové systémy a aplikační haly. Pro testování chceme vyrábět vlastní vodík. Plánujeme vystavět i čerpací stanici pro auta s pohonem na vodík,“ dodal Deníku zástupce společnosti For H2Energy Tomáš Krenc. Další podrobnosti ohledně projektu H2 Triangle a výstavby nového bateriového úložiště se budou projednávat na připravovaném jednání krajských zastupitelů.

Zdroj: Žatecký Deník

Foto zdroj: Průmyslová zóna Triangel