Evropská komise schválila až 6,9 miliardy EUR státní podpory sedmi členským státům včetně Slovenska či Polska pro třetí důležitý projekt společného evropského zájmu („IPCEI“) na podporu vodíkové infrastruktury. Díky tomu se očekává nárůst dodávek obnovitelného vodíku, čímž se sníží závislost na zemním plynu.

Projekt „IPCEI Hy2Infra“ připravilo sedm členských států: Francie, Německo, Itálie, Nizozemsko, Polsko, Portugalsko a Slovensko.

Podle předpokladů by členské státy měly poskytnout až 6,9 miliardy EUR z veřejných zdrojů, což by mělo generovat zhruba 5,4 miliardy EUR v soukromých investicích. V rámci oznámeného programu se má 32 společností s činností v jedné nebo více zemích EU podílet na přibližně 33 projektech.

Projekt by měl zahrnout vznik velkých elektrolyzérů na výrobu obnovitelného vodíku o výkonu 3,2 GW. Součástí je i plán na výstavbu nových a podporu repasovaných vodíkových přenosových a distribučních potrubí o délce přibližně 2700 kilometrů nebo podpora výstavby velkokapacitních zásobníků vodíku s kapacitou nejméně 370 GWh. Počítá se také s výstavbou manipulačních terminálů a související přístavní infrastruktury pro nosiče kapalného organického vodíku pro přepravu 6 000 tun vodíku ročně.

„Tento IPCEI vytvoří první regionální seskupení infrastruktury v několika členských státech a připraví půdu pro budoucí propojení napříč Evropou v souladu s Evropskou strategií pro vodík. To podpoří nárůst dodávek obnovitelného vodíku na trh a posune nás o krok blíže k tomu, aby se Evropa do roku 2050 stala prvním klimaticky neutrálním kontinentem,“ říká Margrethe Vestagerová, výkonná místopředsedkyně Evropské komise odpovědná za politiku hospodářské soutěže.

„Všechny dílky skládačky se musí spojit“
„Aby bylo možné úspěšně zavést obnovitelný a nízkouhlíkový vodík, musí se všechny kousky skládačky spojit. S tímto novým důležitým projektem společného evropského zájmu bude 32 společností, včetně 5 malých a středních podniků, investovat do vodíkové infrastruktury v celkové výši více než 12 miliard eur soukromých a veřejných investic, aby odpovídaly nabídce a poptávce po vodíku. Poskytuje průmyslovým odvětvím více možností, jak dekarbonizovat svou produkci a zároveň posílit konkurenceschopnost a vytvářet pracovní místa,“ dodává eurokomisař Thierry Breton.

Očekává se, jednotlivé velké elektrolyzéry budou zprovozněny v letech 2026 až 2028 a potrubí v letech 2027 až 2029 v závislosti na geografické oblasti. Celkové dokončení projektů se plánuje na rok 2029, přičemž termíny se liší v závislosti na projektech a společnostech.

Zdroj: ec.europa.eu

foto - zdroj: ec.europa.eu