HAV Hydrogen, pobočka HAV Group, získala finanční podporu ve výši 12,4 milionu norských korun (přibližně 27,5 milionu korun) od Innovation Norway na vývoj, testování a certifikaci prototypu kompletního kontejnerového vodíkového energetického systému pro lodě nazvaného Zero Emission Pod.

Zero Emission Pod představuje kompletní palubní modul, který obsahuje několik palivových článků spolu s plným vodíkovým distribučním, řídicím a bezpečnostním systémem včetně nouzového vypnutí, ventilačního systému, chladicího systému a DC/DC napájecího distribučního systému.

Tento systém obdržel principiální schválení (AiP) od společnosti DNV v minulém roce a stavba a testování prototypu v plném rozsahu je pokračováním této práce, jak vysvětlil HAV. Postavení prototypu je plánováno na rok 2024 s využitím grantu ve výši 1,18 milionu dolarů. Testování a certifikace budou probíhat v novém testovacím zařízení SINTEF v norském Trondheimu, a zbývající finanční prostředky potřebné na stavbu, testování a certifikaci prototypu poskytne HAV Group.

Kristian Osnes, výkonný ředitel divize HAV Group pro energetické systémy na bázi vodíku, zdůraznil: "Náš systém je navržen na základě metodiky založené na rizicích, aby vyhověl bezpečnostním požadavkům IMO pro palivové články, což je klíčové pro masovou adopci v námořním průmyslu. Zavedení fyzického funkčního produktu umožní lepší pochopení jeho přínosů a prodejnosti."

Gunnar Larsen, generální ředitel HAV Group, dodal: "Skupina HAV se snaží podporovat ekologický přechod na moři a vytvoření bezpečného a snadno instalovatelného vodíkového energetického systému může být klíčové pro provozovatele a majitele lodí, kteří chtějí snížit emise. Jsme nadšeni, že můžeme přispět k vývoji prototypu a jeho komerčnímu potenciálu."