Japonský přístav Kobe-Osaka International Port Corporation zahajuje iniciativu, jejímž cílem je předvést provozní schopnosti strojů pro manipulaci s nákladem poháněných vodíkem, a jako první na světě přestavuje dieselový generátor portálového jeřábu (RTG) na generátor s vodíkovým motorem.

Společnost MOL obdrží na pomoc s demonstračním projektem v mezinárodním kontejnerovém terminálu v Kóbe vládní finanční prostředky.

„V japonských přístavech a pobřežních oblastech se usiluje o rozvoj uhlíkově neutrálních přístavů s cílem vylepšit funkce přístavů pro decarbonizaci a zlepšit prostředí pro přijetí vodíku a dalších čistých alternativních paliv,“ uvedl MOL ve vyjádření.

"Očekávání od vodíku jako od čistého zdroje energie na celém světě rostou s tím, jak se blíží realizace dekarbonizované společnosti," uvedla společnost MOL při oznámení projektu. "Probíhá úsilí o vývoj technologií pro stroje na manipulaci s nákladem využívající vodík jako zdroj energie, mj. Tento demonstrační projekt je prvním na světě, který přeměňuje dieselový generátor RTG na generátor s vodíkovým motorem."

V rámci tohoto úsilí bude mezinárodní přístav Kobe-Osaka pracovat na zavedení vodíkové energie, aby zajistil bezproblémový a bezpečný přechod. Toto úsilí bude realizováno prostřednictvím demonstrací dekarbonizovaného provozu přístavu přímo na místě ve spolupráci se společností Shosen Koun Co., která vlastní RTG jako provozovatel KICT.

Projekt zahrnuje spolupráci s různými partnery, včetně společnosti Mitsui Engineering & Shipbuilding Co, která je výrobcem RTG, společnosti iLabo Co, specializující se na vodíkové motory, Iwatani Corporation, která zajišťuje dodávky, přepravu a tankování vodíku, a poradenské společnosti Universal Energy Laboratory Corporation.

V průběhu fiskálního roku 2022-2023 budou partneři pracovat na plánování projektu s cílem formulovat plán demonstrace. V následujícím fiskálním roce 2023-2024 se zaměří na přestavbu jeřábu RTG a jeho zkouškový provoz, což poskytne základ pro terénní demonstraci.

Během projektu v roce 2025 bude prováděno ověřování na místě, zaměřené na sběr dat a podrobnou analýzu. Poté, v období fiskálních let 2025 až 2026, bude projekt připraven k dalšímu zdokonalení prostřednictvím revize technických norem a stanovení referenčních hodnot v oblasti manipulačních strojů.

Základní strategie pro vodík v Japonsku identifikuje vodík jako alternativu k fosilním palivům v rámci snahy o decarbonizaci. V této strategii se Japonsko zavazuje k cíli 3 milionů tun vodíku ročně do roku 2030, 12 milionů tun ročně do roku 2040 a 20 milionů tun ročně do roku 2050.

Foto zdroj: Mitsui OSK Lines