Evropský parlament a Rada EU dosáhly předběžné dohody o nových opatřeních, která mají posílit cíle pro snižování emisí CO2 u nových těžkých nákladních vozidel. Dohoda by měla vést mimo jiné k investicím do elektrifikace a vodíku.

Vyjednavači se dohodli na cílech snížení emisí CO2 ve výši 45 procent pro období 2030 – 2034, 65 procent pro období 2035 – 2039 a 90 procent od roku 2040, které se vztahují na velká nákladní vozidla (včetně nákladních vozidel pro zvláštní účely, jako jsou popelářská vozidla, sklápěče nebo míchačky betonu od roku 2035) a autobusy. Dohodnuté cíle pro nové městské autobusy zahrnují snížení emisí o 90 procent do roku 2030 a nulové emise do roku 2035. Cíle snížení emisí jsou stanoveny také pro přívěsy (7,5 %) a návěsy (10 %), a to od roku 2030.

Nejprve se chystá podrobný přezkum
Podle dohody provede Evropská komise do roku 2027 podrobný přezkum účinnosti a dopadu nařízení. Během něj bude mimo jiné posouzeno rozšíření oblasti působnosti na malé nákladní automobily, úloha metodiky pro registraci těžkých nákladních vozidel (HDV), která jezdí výhradně na paliva s neutrálními emisemi CO2, v souladu s právem EU a cílem klimatické neutrality.

„Přechod na nákladní vozidla a autobusy s nulovými emisemi je nejen klíčem k dosažení našich cílů v oblasti klimatu, ale také zásadním faktorem pro čistší ovzduší v našich městech. Zajišťujeme přehlednost pro jeden z hlavních výrobních oborů v Evropě a silný podnět k investicím do elektrifikace a vodíku. Vycházíme z návrhu Komise a rozšiřujeme oblast působnosti na vozidla pro volný čas a upravujeme několik cílů a flexibilních opatření, abychom dohnali realitu, neboť přechod na vodík probíhá rychleji, než se očekávalo,“ uvedl nizozemský europoslanec-zpravodaj Bas Eickhout (Greens/EFA).

Aby dohoda vstoupila v platnost, musí ji ještě formálně schválit Evropský parlament a Rada.

Těžká nákladní vozidla (HDV), jako jsou nákladní automobily, městské autobusy a dálkové autobusy, jsou v současnosti zodpovědná za více než 25 procent emisí skleníkových plynů ze silniční dopravy v EU. Představují více než šest procent celkových emisí skleníkových plynů v EU.

Zdroj: Rada EU, ČTK

Ilustrační foto - zdroj: EP