Ve Španělsku vznikla společnost, která přichází s inovativními materiály pro výrobu zeleného vodíku. Díky materiálům nové generace by elektrolyzéry zajišťující produkci vodíku měly být až o 30 procent úspornější, výkonnější a měly by mít také delší životnost. Dnes to oznámili zástupci nové společnosti Matteco spadající pod Zubi Labs.

„V Zubi pracujeme na velkých výzvách, jako je změna klimatu. Vodík je skvělá příležitost, jak pomoci v odvětvích, kde je cesta k dekarbonizaci obtížná a kde elektrifikace není řešení,“ říká výkonný ředitel Zubi Labs a generální ředitel společnosti Matteco Iker Marcaide.

„Naše technologie je výsledkem letitého výzkumu, během kterého jsme byli schopni syntetizovat a rozšířit katalyzátor, který neobsahuje látky typu PGM jako iridium nebo platina, nýbrž překonává jejich kvalitu. Je to zároveň velmi flexibilní technologie, která umožňuje vyrábět velké elektrody,“ doplňuje spoluzakladatel a technologický ředitel společnosti Matteco, Gonzalo Abellán.

Nová společnost již má zákazníky v Evropě a Asii, usiluje o začlenění technologie mezi hlavní výrobce elektrolyzérů. Během následujících dvou let Matteco plánuje investovat 15 milionů eur a vytvořit více než 100 pracovních míst.

Své katalyzátory a elektrody nové generace, klíčové prvky pro výrobu zeleného vodíku elektrolýzou vody, zveřejnila nová výzkumná a vývojová společnost během Evropského vodíkového týdne v Bruselu. Zelený vodík se podle zástupců firmy stává zásadní energetickou surovinou pro eliminaci emisí uhlíku z velkých průmyslových odvětví, jako je ocelářský a chemický průmysl, nebo z dopravy včetně dálkové.

Mezinárodní agentura pro obnovitelnou energii (IRENA) odhaduje, že vodík by mohl až 20 procenty přispět k dosažení takzvaného „nulového“ emisního scénáře do roku 2050.

Pro svou výrobní činnost získala společnost Matteco pozemek o rozloze 10 000 metrů čtverečních ve městě Paterna ve španělské Valencii. Nová továrna zaměřená na výrobu práškového katalyzátoru a elektrod s instalovaný výkonem 1 GW, zahájí výrobu ve druhém čtvrtletí roku 2024. Matteco má v plánu také přispět k rozvoji projektů spolupráce veřejného a soukromého sektoru, které podporují společný výzkum a technologický pokrok ve vodíkovém odvětví a produkci čisté energie.

Zdroj: Matteco