Středočeský kraj bude mít jednu z největších vodíkových flotil v Česku. Pilotní provoz 10 vodíkových autobusů za zhruba 242 milionů korun odstartuje v okolí Mníšku pod Brdy koncem roku 2024. Vznikne tu vůbec první plnicí stanice na 100 % zelený vodík v Česku. Pro výrobu vodíku vybuduje ČEZ plnicí stanici, elektrolyzér a dvojici zásobníků na vodík ve Vraném nad Vltavou.

Středočeský kraj udělal první krok k rozvoji vodíkové dopravy. Podepsání vícestranného memoranda odstartovalo pilotní projekt provozu 10 vodíkových autobusů, který se uchází o podporu z evropských dotačních titulů. Dokument podepsali hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková, místopředseda představenstva a ředitel divize obchod a strategie ČEZ Pavel Cyrani, člen představenstva a ředitel divize nová energetika Tomáš Pleskač, ředitel Integrované dopravy Středočeského kraje Zdeněk Šponar a ředitel dopravní společnosti Martin Uher Bus Martin Uher.

Podle hejtmanky Středočeského kraje Petry Peckové se k tomuto kroku odhodlali, protože dekarbonizace jako pevná součást evropského Green Dealu se týká i dopravy. „Na území Středočeského kraje už jezdí elektrobusové linky např. v Kutné Hoře nebo Kladně a v plánu je další rozšiřování. Při zvyšování podílů nízkoemisních a bezemisních vozidel ve veřejné dopravě je proto vodík určitě jednou z perspektivních cest a jako nejlidnatější kraj České republiky chceme jít v této oblasti příkladem ostatním.“ říká

Desítka vodíkových autobusů vyjede na pravidelné linky v okolí středočeského Mníšku pod Brdy v prosinci 2024. Roční spotřeba vodíku se předpokládá ve výši 45 tun. Pro jeho výrobu vybuduje ČEZ plnící stanici, elektrolyzér o příkonu 400 kW a dvojici zásobníků na vodík o celkovém objemu 190 m3. Projekt má velkou šanci pokrýt většinu pořizovacích nákladů na vodíkové busy ze dvojice evropských dotačních titulů – Integrovaného regionálního operačního programu (IROP) a programu ITI pro rozvoj metropolitní oblasti.

„Diverzifikace pohonů v dopravě je důležitou podmínkou energetické soběstačnosti a bezpečnosti. ČEZ v souladu s cíli naší aktualizovanou strategií Čistá Energie Zítřka rozvíjí pilotní vodíkové projekty a účastí na záměru v Mníšku pod Brdy pomáhá vybudovat první plnící stanici na 100% zelený vodík v Česku. K jeho výrobě využijeme jednu z našich vodních elektráren,“ podotýká místopředseda představenstva a ředitel divize obchod a strategie ČEZ Pavel Cyrani.

Opoziční zastupitel za ANO Robert Bezděk se pozastavil nad tím, že společnost Martin Uher bus má základní kapitál jen 100.000 korun. Borecký podotkl, že jde o experimentální technologii a je jasné, že dopravce nechce v případě nenadálých problémů riskovat svůj hlavní byznys, jímž je přeprava cestujících v oblasti Štěchovic.

„Rádi využijeme této příležitosti k rozšíření zkušeností našich řidičů s novými typy vozidel ve vozovém parku. Ve členitém terénu v okolí Mníšku pod Brdy si budeme moci otestovat jízdní vlastnosti vodíkových busů i spolehlivost v reálném provozu,“ vysvětlil jednatel dopravní společnosti Martin Uher Bus Martin Uher.

Smlouva o veřejných službách má být uzavřena na základě přímého zadání s malým nebo středním podnikem. Mníšek byl vybrán mimo jiné kvůli kopcovitému terénu, který bude testem pro zatížení vodíkových autobusů a ověření reálného dojezdu v jednotlivých ročních obdobích. Radní připustil, že projekt má rizika pro veřejné rozpočty. Zároveň však připomněl, že přechod na bezemisní dopravu je rozhodnutím veřejné moci.

Vodík je považován za palivo budoucnosti. Vodíková strategie EU počítá s výrobou 10 milionů tun ročně v roce 2030. Předpokládá se, že hlavní uplatnění obnovitelného vodíku bude v těžko elektrifikovatelných úsecích průmyslu, jako je např. průmysl chemický, a také v nákladní a dálkové a regionální hromadné dopravě.

Vodíkový pohon je oproti dieselům výrazně dražší, respektive vyšší je pořizovací cena autobusů. Nevýhodou je i výstavba plniček a nedostatek dodavatelů vodíku. Na druhé straně je výhodou rychlé doplňování paliva, vysoký dojezd, nízká hlučnost a vysoká životnost palivových článků.

Zdroj: ČTK, ČEZ

Foto zdroj: ČEZ