Australská společnost zaměřená na výzkum a vývoj zeleného vodíku hledá místo svého prvního závodu ve Spojených státech, konkrétně v Novém Mexiku. „Příchod Star Scientific do Nového Mexika je výhrou pro další generaci uchazečů o zaměstnání, kteří chtějí něco změnit," uvedla tamní guvernérka Michelle Lujan Grisham. 

Navzdory každoročním neúspěchům v zákonodárném sboru a ztrátě federálního financování pokračuje tlak na vodíkovou energii v Novém Mexiku. Guvernérka Michelle Lujan Grisham a Star Scientific podepsaly tento týden prohlášení o záměru na Asijsko-pacifickém vodíkovém summitu a výstavě Rady pro udržitelnou energii, který se konal v Austrálii. 

Předseda globální skupiny Star Scientific Andrew Horvath v tiskové zprávě hovořil o závazku Nového Mexika k vodíku, který podle něj představitelé vyjádřili již od prvních rozhovorů mezi společností a státem.

Tento závazek přichází v době, kdy se státní legislativa do značné míry postavila proti vodíkové legislativě a mnoho ekologických obhájců má obavy ze spotřeby vody související se zeleným vodíkem. Zelený vodík využívá vodu k vytvoření vodíku elektrolýzou. 

Společnost Star Scientific plánuje vybudovat společné výzkumné a výrobní zařízení v okrese Mesa del Sol v Albuquerque, kde také nedávno oznámila, že se do této oblasti přestěhuje společnost vyrábějící solární energii. Aby se toto vodíkové zařízení stalo realitou, Star Scientific plánuje získat až 50 akrů, v nichž bude 7 až 10 budov. Oznámení představuje investici ve výši 100 milionů dolarů, která by mohla vést k vytvoření 200 pracovních míst. 

„Nové Mexiko je na mapě pro společnosti, které hledají nejlepší místo pro investice do řešení čisté energie, která pohánějí globální ekonomiku vpřed,“ uvedl Lujan Grisham v tiskové zprávě. „Příchod Star Scientific do Nového Mexika je výhrou pro další generaci uchazečů o zaměstnání, kteří chtějí něco změnit."

Text a foto zdroj: https://nmpoliticalreport.com/2023/10/26/hydrogen-company-looks-to-locate-in-albuquerque/