Japonsko začalo s vypuštěním kontaminované vody z jaderné elektrárný Fukušima. Podle odhadu by postupné vypouštění mohlo trvat až 30 let. Podle odborníků je v souladu s celosvětovými standardy a bude mít "zanedbatelný radiologický dopad na lidi a životní prostředí". Přesto panují obavy ze strany Číny, Severní Korey i organizace Greenpeace která uvedla, že radiologická rizika vypouštění tritia nebyla plně vyhodnocena. 

Zemětřesení o síle devíti stupňů Richterovy škály následované vlnou cunami způsobilo v březnu 2011 v japonské jaderné elektrárně Fukušima největší nukleární katastrofu od havárie ukrajinské jaderné elektrárny v Černobylu v roce 1986. Při neštěstí zahynulo asi 18.500 lidí, únik radiace ve Fukušimě si vyžádal evakuaci asi 160.000 osob a se škodami ve výši 360 miliard dolarů se jedná i o nejnákladnější přírodní katastrofu v historii.

Ve Fukušimě je nyní v přibližně 1000 nádržích uloženo na 1,3 milionu tun radioaktivní vody (stačila by na naplnění zhruba 540 olympijských bazénů), která sloužila především k chlazení reaktorů při zásahu hasičů a záchranářů při katastrofě v roce 2011. Pro uskladňování vody však již dochází místo. Japonská vláda a provozovatel elektrárny, společnost TEPCO, představili v dubnu 2021 plán na vypouštění kontaminované vody z elektrárny do moře od letošního roku. Podle nich voda uložená v elektrárně brání jejímu vyřazení z provozu a hrozí, že v případě velkého zemětřesení nebo cunami by mohla nekontrolovaně uniknout.

Delegace Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) loni v listopadu navštívila Japonsko, aby posoudila plány vypustit do moře vodu z elektrárny Fukušima. Podle vedoucího delegace MAAE Gustava Carusa však delegace nerozhoduje o vypuštění vody. To by mohlo nastat i v případě, že by MAAE dospěla k závěru, že takový krok nedodržuje veškeré mezinárodní parametry. Definitivní rozhodnutí tak bylo na japonské vládě.

Ta se nyní rozhodla, že kontaminovanou vodu, která byla použita pro ochlazování reaktorů, jejichž jádra se při silném zemětřesení a cunami roztavila, začala z areálu elektrárny postupně vypouštět ve čtvrtek 24. srpna.

Společnost TEPCO oznámila, že rychlé testy vzorků z první dávky vody ukázaly, že proces je bezpečný. Voda je před vypuštěním čištěna pomocí filtračního systému, který odstraňuje většinu nebezpečného materiálu vyjma tritia – izotopu vodíku, jenž se těžko separuje. Tritium je podle vědců pro lidský organismus škodlivé pouze při vysoké koncentraci, což ale podle řady expertů ve Fukušimě nehrozí. Radioaktivní voda je totiž následně ředěna mořskou vodou.

„Úroveň radioaktivity ve vzorcích odebraných společností TEPCO je v souladu s prognózami a pod stropem stanoveným Japonskem na 1500 becquerelů na litr pro tuto konkrétní operaci," řekl mluvčí TEPCO Keisuke Macuo. Japonský standard pro tento typ úniku, vycházející z mezinárodních norem, je 60.000 becquerelů na litr, píše agentura AFP.

"Měsíc budeme provádět každodenní analýzy, a i poté budeme v analyzování vypouštěné vody pokračovat. Doufáme, že naše rychlá a jasná vysvětlení rozptýlí obavy," prohlásil Macuo.

Firma TEPCO rovněž odebrala vzorky vody z Tichého oceánu – z místa, kam je radioaktivní voda z elektrárny kilometr dlouhým tunelem vypouštěna. Podle firmy nebylo v mořské vodě žádné rozpoznatelné množství tritia zjištěno. Vzorky byly odebrány z deseti různých lokalit v okruhu tří kilometrů kolem elektrárny několik hodin poté, co vypouštění začalo.

MAAE proto otevřela v poškozené elektrárně svou pobočku, kde budou pracovníci agentury na vypouštění vody dohlížet a na svých webových stránkách bude poskytovat aktuální informace o procesu a monitorovat vypouštěnou vodu bude i japonské ministerstvo životního prostředí. To v první den vypouštění vody ráno vyslalo čtyři plavidla, aby začala odebírat vzorky vody z 11 míst v okruhu 50 kilometrů kolem elektrárny. Výsledky by měly být zveřejněny co nejdříve.

Aktivisté bojující za čisté životní prostředí. Foto AI

Největším kritikem vypouštění radioaktivní vody z Fukušimy je Čína, která ve čtvrtek zakázala dovoz mořských plodů z Japonska. Japonský premiér Fumio Kišida oznámil, že jeho vláda prostřednictvím diplomatických kanálů vyzvala Peking, aby zákaz zrušil. „Vyzýváme k diskuzi mezi experty na základě vědeckých údajů," prohlásil Kišida.

Někteří experti podle listu The Guardian poukázali na to, že Čína ze svých jaderných elektráren vypouští vodu s vyšší hladinou tritia, než obsahuje voda z Fukušimy. Například z jaderné elektrárny v čínské provincii Fu-čching je do Tichého oceánu uvolňována voda s třikrát vyšší úrovní tritia, než je plánováno v případě fukušimské elektrárny. Čína ale tvrdí, že tyto případy nelze srovnávat.

"Mezi kontaminovanou vodou, která přišla do přímého kontaktu s roztavenými jádry reaktorů při neštěstí v elektrárně Fukušima, a vodou vypouštěnou jadernými elektrárnami za běžného provozu je zásadní rozdíl," prohlásil tento týden mluvčí čínského ministerstva zahraničí Wang Wen-pin.

Některé nevládní ekologické organizace v čele s Greenpeace nicméně tvrdí, že radiologická rizika vody z Fukušimy nebyla dostatečně vyhodnocena.

Jak bude proces vypouštění vody z elektrárny vypadat?
Voda se z elektrárny bude odvádět kilometrovým tunelem do Tichého oceánu. Japonci vodu čistí pomocí filtračního systému, který odstraňuje většinu nebezpečného materiálu vyjma tritia - izotopu vodíku, jenž se těžko separuje. Tritium je podle vědců pro lidský organismus škodlivé jen při vysoké koncentraci, což ale ve Fukušimě po zředění a při postupném dlouhodobém vypouštění v zásadě nehrozí. Metoda jeho ředění v mořské vodě se už ale používá jinde v Japonsku i v dalších zemích. Tritium by mělo být ve vypouštěné vodě zředěno na jednu čtyřicetinu jeho povolené koncentrace podle japonských pravidel.

Jak dlouho bude celý proces trvat?
Firma TEPCO se podle agentury AP chystá vypustit za prvních 17 dnů 7800 tun vody. Do konce března příštího roku by mělo být vypuštěno 31.200 tun vody, čímž se vyprázdní pouhých deset nádrží. Tempo se poté zrychlí, ale při objemu zhruba 500 tun vypouštěné vody za den bude celý proces trvat následujících minimálně 30 let.

Co je tritum?
Tritium je radioaktivní izotop vodíku. Říká se mu také supertěžký vodík: v jádře má jeden proton a dva neutrony. Je známo, že neustále vzniká v horních vrstvách atmosféry pod vlivem kosmického záření. Podle americké jaderné regulační komise se takové přírodní tritium nachází ve velmi malých množstvích, včetně podzemních vod. V jaderných elektrárnách se tento izotop získává především z boru, který se používá k řízení řetězové reakce. Při interakci s kyslíkem tritium, stejně jako běžný vodík, tvoří vodu, pouze tato voda je radioaktivní. Odborníci přitom zdůrazňují, že oddělit tritiovou vodu od běžné vody opravdu nejde. Přitom, jak komise podotýká, jaderné elektrárny pravidelně vypouštějí do životního prostředí vodu s tritiem, a to je zcela bezpečné.

Zdroj: ČTK