Molecular HydroGEN Investment Group, patřící pod skupinu H2 Global Group, spojila síly se společností VR LIFE. Do firmy, která využívá skrze svůj produkt VR Vitalis virtuální realitu ve zdravotnictví, investovala 15 milionů korun a koupila si tak 20% podíl. Je to následný krok po představení unikátního propojení regeneračních účinků Molekulárního vodíku a virtuální reality a zaregistrování společného patentu a užitného vzoru pro tuto terapii.

„Když jsem se poprvé setkal s paní doktorkou Janou Trdou, abych jí představil svou myšlenku propojení virtuální reality s vodíkem, nečekal jsem odmítavou reakci, ale naopak jsem věděl, že je to jediná odbornice v Česku, na kterou se takto důvěrně mohu obrátit,“ vzpomíná na začátky spolupráce s VR LIFE v listopadu 2022 prezident skupiny H2 Global Group David Maršálek. Netrvalo dlouho, a i přes veškeré výzvy a komplikace, došlo v květnu k představení tohoto unikátního propojení. „S pomocí naší právničky, která je velkou odbornicí přes patenty, jsme dosáhli na konci června k registraci patentu a užitného vzoru této naší průlomové myšlenky. Bridge investice do společnosti VR LIFE je přirozeným vyústěním kvalitní spolupráce, na které jsme si ověřili vzájemnou synergii a schopnost dosahovat výjimečných výsledků,“ popisuje svou zkušenost Maršálek.

Vodíková skupina H2 Global Group skrze svou dceřinou společnost Molecular HydroGEN Investment Group vstoupila do společnosti VR LIFE, která přes své aplikace VR Vitalis využívá virtuální realitu pro rehabilitaci, aktivizační cvičení či péči o psychické zdraví. Investicí 15 milionů korun získala 20% podíl.

„Ve spojení virtuální reality s vodíkem vidíme obrovský potenciál, protože tato terapie má velmi široké využití,“ říká k 15milionové investici viceprezident pro investice H2 Global Group Květoslav Chytil, který je nyní členem dozorčí rady společnosti vytvářející virtuální realitu. „VR LIFE pod vedením doktorky Jany Trdé, je stejně jako naše skupina H2 Global Group velmi progresivní a inovativní společnost, takže chceme být přímo u jejího růstu. Cílíme na výrazné zhodnocení naší investice.“ VR LIFE se svým úspěšným produktem VR Vitalis už v loňském roce zhodnotila svůj startup na 10 milionů korun. Během následujícího půl roku vzrostla valuace společnosti sedmkrát na současných 75 milionů korun.

„Věříme, že náš vstup do VR LIFE povede nejen k posílení vývoje produktů, ale především urychlení vstupu na zahraniční trhy, při kterém chceme naše aktivity společně koordinovat,“ vysvětluje za Molecular HydroGEN Investment Group její ředitel Martin Frais. „Zároveň je to zajímavé pro naše investory, kterých se nám hlásí stále více, protože mají zájem být součástí této unikátní investiční příležitosti pro bezpečné a atraktivní zhodnocení financí.“

„Tato investice je důležitým krokem pro náš další rozvoj a expanzi na nové trhy a další tržní segmenty. Naším společným cílem je globální expanze, která se neobejde bez vstupu investorů v dalších investičních kolech, která aktuálně plánujeme,“ vysvětluje zakladatelka českého startupu VR LIFE Mgr. Jana Trdá, Ph.D.

Patentovaná terapie cvičení s vodíkem 
Inhalace molekulárního vodíku pomáhá snižovat příznaky dušnosti a chronického nachlazení. „Vodík vdechovaný do plic z vodíkového generátoru H2 Medical Technologies přináší významné urychlení regenerace lidského organismu, například při takzvaném postcovidu, ale účinný je na mnohá další onemocnění, protože má protizánětlivý účinek. Prokázaný je také pozitivní vliv vodíku u pacientů s Alzheimerovou chorobou, na což společnost H2 Global Group také vlastní patent. Spojení vodíku a cvičení ve virtuální realitě zcela jistě přinese nevídané výsledky,“ říká s nadšením viceprezidentem pro vědu a výzkum ostravské společnosti H2 Global Group, uznávaný japonský vědec, prof. Shigeo Ohta, Ph.D.

Speciálně pro vodíkovou terapii bylo vytvořeno prostředí viktoriánského skleníku, který sám o sobě evokuje v pacientovi prostředí plné vlhkého příjemného vzduchu. Pacient má kromě brýlí na virtuální realitu také nosní kanylu, díky které vdechuje plynný vodík v koncentraci 99.9 % z generátoru vodíku od H2 Medical Technologies ze skupiny H2 Global Group.

 

„Následně pacient vidí animaci plic, které se při nádechu rozšiřují a při výdechu zmenšují, koordinovaně začne dýchat, a tím nasává velké množství vodíku do plic,“ vysvětluje David Maršálek, že takto probíhá vodíková terapie vsedě. „Speciálně pro možnost cvičení vestoje jsme představili také takzvaný vodíkový stan, který uzavřeme a vzduch nasytíme vodíkem. Zde se pak člověk může s virtuální realitou pohodlně pohybovat.“ „V blízké době chystáme ve spolupráci s produkty H2 Global Group uvedení produktu zaměřeného na domácí fyzická, rehabilitační a dechová cvičení,“ dodává Jana Trdá. 

Cesta ke zdraví mimo realitu
Ve virtuální realitě je pacient ponořen do jiného světa a plně se na něj soustředí, tím se odpoutává od vnějších vlivů. Následně cvičí podle pokynů, které v nové realitě dostává. Základ jednotlivých cviků navrhují lékaři, fyzioterapeuté a ergoterapeuté a oni potom také testují správnost a účinnost pohybů a prostředí. VR Vitalis nabízí i variantu VR Vitalis Pro, která je certifikovaným zdravotnickým prostředkem, schváleným pro celé území Evropské unie. „VR Vitalis pomáhá s rozvojem kognitivních funkcí, aktivizací horních i dolních končetin, dýcháním, relaxací či nápravou držení těla pacientů,“ vysvětluje Trdá. „Produkt už úspěšně využívá řada zdravotnických a rehabilitačních zařízení, ale také firmy a instituce v rámci preventivní péče o zaměstnance. Patří mezi ně například Lázně Darkov, Fakultní nemocnice Ostrava, Centrum trénování paměti Ostrava i společnost Škoda Auto.“

„Ve spolupráci s VR Vitalis od roku 2020 vytváří multidisciplinární tým odborníků Lékařské fakulty Ostravské univerzity a Fakultní nemocnice Ostrava terapeutické moduly s využitím technologie VR pro pacienty s postižením nervové a pohybové soustavy. Výsledky týmu podpořené celostátním projektem prokazují potenciál VR jako vhodného doplňku komplexní terapie těchto pacientů všech věkových kategorií ve zdravotních a sociálních zařízeních,“ popisuje spolupráci doc. MUDr. Michal Filip, Ph.D., MBA., vedoucí centra pro umělou inteligenci, VR a telemedicínu LF OSU, neurochirurg Krajské nemocnice Tomáše Bati Zlín.

Projekt podporují také Technologická agentura České republiky, agentura CzechTrade, Nadace Vodafone a další projekty a instituce. Mimo jiné pak VR Vitalis pracuje také na aplikaci Awake, která podle Jany Trdé přináší slibné výsledky v oblasti neurochirurgických zákroků, při kterých lékaři operují pacienta v bdělém stavu.