Dojezd až 1 000 km. Celková hmotnost 65 tun. Doba čerpání paliva 15 minut. Žádné emise. To je vodíkový nákladní vůz Volvo – společnost Volvo Trucks začala s finálními testy těchto vozů, vhodných speciálně pro dálkovou přepravu.

Už dnes Volvo Trucks nabízí bateriová elektrická nákladní vozidla a nákladní vozidla, která využívají obnovitelná paliva, jako je bioplyn. V druhé polovině tohoto desetiletí v nabídce Volvo Trucks přibude třetí CO2 neutrální varianta – stanou se jí elektrická nákladní vozidla s palivovými články poháněná vodíkem.

 „Tuto technologii vyvíjíme již několik let a je skvělé vidět první nákladní vozidla, která úspěšně jezdí po testovací trase. Kombinace elektrického akumulátoru a elektrického pohonu s palivovými články umožní našim zákazníkům zcela eliminovat emise CO2 z jejich nákladních vozidel, bez ohledu na dopravní úkoly,“ prohlašuje Roger Alm, prezident společnosti Volvo Trucks.

Palivový článek vyrábí svou vlastní elektřinu z vodíku přímo ve vozidle, místo aby byl nabíjen z externího zdroje. Jediným emitovaným vedlejším produktem je vodní pára.

Očekáváme, že dodávky zeleného vodíku* během příštích několika let výrazně vzrostou, protože mnoho průmyslových odvětví bude záviset na snížení CO2. Dekarbonizace dopravy se však nemůžeme dočkat, už teď máme zpoždění. Mým jasným vzkazem všem dopravním společnostem je tedy začít cestu ještě dnes s bateriovou elektřinou, bioplynem a dalšími dostupnými možnostmi,“ říká Roger Alm.

 

* Zelený vodík se vyrábí pomocí obnovitelných zdrojů energie, jako je vítr, voda a slunce.

 

Volvo Trucks, kráceno a upraveno H2 TIMES

Fotografie: Volvo Trucks