Vodík je nejlehčí a nejjednodušší prvek ve vesmíru, který existuje v několika formách, z nichž nejčastější jsou atomární a molekulární vodík. Ačkoliv se jedná o stejný chemický prvek, mezi těmito dvěma formami je zásadní rozdíl v jejich struktuře a účincích na lidské zdraví.

Rozdíl mezi molekulárním a atomárním vodíkem
Atomární vodík je jednotlivý atom vodíku (H), který je velmi reaktivní a má tendenci rychle se spojovat s jinými atomy nebo molekulami, aby dosáhl stabilnějšího stavu. Vzhledem ke své nestabilitě a vysoké reaktivitě je atomární vodík v přírodě velmi vzácný.

Molekulární vodík (H2) na druhé straně představuje stabilní formu, kde dva atomy vodíku sdílí elektron a tvoří dvojatomovou molekulu. Tato forma je mnohem stabilnější a vyskytuje se běžně, například v plynném stavu, který známe jako vodíkový plyn.

Proč vodík ve vodě není molekulární vodík a nemá stejné účinky
Když mluvíme o vodíku ve vodě (H2O), jedná se o chemickou vazbu mezi dvěma atomy vodíku a jedním atomem kyslíku. Tato vazba je pevná a vodík ve formě H2O se nechová stejně jako volný molekulární vodík (H2). Molekulární vodík v této podobě není reaktivní a nemá schopnost snadno pronikat buněčnými membránami nebo působit jako antioxidant, což je klíčový faktor jeho zdravotních přínosů.

Jeden z nejlepších způsobů, jak si doddat molekulární vodík je pitím vodíkové vody. Foto zdroj: Shutterstock


Molekulární vodík (H2), když je rozpuštěn ve vodě, existuje jako volná molekula, která může rychle pronikat do buněk a tkání, kde působí jako selektivní antioxidant, což znamená, že dokáže neutralizovat škodlivé volné radikály, aniž by zasahoval do prospěšných oxidačních procesů v těle.

Účinky molekulárního vodíku na zdraví
Objev zdravotních přínosů molekulárního vodíku je relativně nový, ale velmi slibný. Japonský biochemik prof. Shigeo Ohta byl jedním z prvních vědců, kteří začali zkoumat zdravotní přínosy molekulárního vodíku. Jeho průkopnická studie, publikovaná v prestižním časopise Nature Medicine v roce 2007, ukázala, že molekulární vodík může fungovat jako selektivní antioxidant, což vedlo k zvýšenému zájmu vědecké komunity o toto téma.

Prof. Shigeo Ohta, který dnes působí jako viceprezident pro vědu a výzkum v české firmě H2 Global Group, významně přispěl k tomu, že molekulární vodík je nyní považován za potenciálně revoluční látku v oblasti prevence a léčby různých onemocnění.

Významné studie a klinické výzkumy
Od prvotní studie prof. Ohty byla publikována řada vědeckých studií, které potvrzují přínosy molekulárního vodíku. Některé z těchto studií zahrnují:

  • Oxidační stres a zánět: Molekulární vodík byl prokázán jako účinný při snižování oxidačního stresu a zánětů, což je klíčové pro prevenci chronických onemocnění, jako jsou kardiovaskulární onemocnění a neurodegenerativní poruchy.
  • Neuroprotekce: Studie ukazují, že molekulární vodík může chránit mozek před poškozením způsobeným ischemickým záchvatem nebo neurodegenerativními onemocněními, jako je Alzheimerova a Parkinsonova choroba.
  • Regenerace tkání a hojení: Molekulární vodík podporuje hojení ran a regeneraci tkání, což může být přínosné při léčbě zranění a pooperačních komplikací.
  • Zlepšení sportovního výkonu: Některé studie naznačují, že molekulární vodík může zlepšit sportovní výkon a urychlit regeneraci svalů po náročném tréninku.

Molekulární vodík (H2) představuje slibný nástroj pro zlepšení zdraví a prevenci mnoha onemocnění. Díky výzkumu, který započal prof. Shigeo Ohta a který stále pokračuje, se molekulární vodík stal předmětem intenzivního vědeckého zájmu. Výsledky dosavadních studií jsou velmi povzbudivé a naznačují, že by molekulární vodík mohl hrát významnou roli v moderní medicíně a podpoře zdravého životního stylu.

Úvodní foto zdroj: Shutterstock