Vodík je už desítky let používán NASA (Národním úřadem pro letectví a vesmír USA) jako osvědčené raketové palivo pro lety do vesmíru. NASA ho využil například pro své programy Centaur či Apollo a také pro své nejmodernější raketoplány. Máte třeba představu, jak velký objem kapalného vodíku spálí motory raketoplánu během jediného letu? Téměř 2 milióny litrů.

V současné době NASA připravuje let prvních astronautů na Mars (kolem roku 2030) a uvažuje také o realizaci dalších, následných cest na tuto planetu. Včetně dlouhodobějších pobytů astronautů na Marsu. A právě vodík je ve veškerých těchto plánech hlavním pomocníkem!

Na odpalovací rampě 39B v Kennedyho vesmírném středisku NASA byla kompletně opravena vodíková nádrž, která podporuje starty raketoplánů NASA již 30 let.

Plány NASA totiž s vodíkem počítají nejen jako s palivem, kterým na Zemi naplní vesmírnou loď vyslanou na Mars, ale i s tím, že vodík bude na Marsu v budoucnu lidmi vyráběn. Bude získáván z marsovské slané vody elektrolýzou. Vedlejším produktem této elektrolýzy bude kyslík – ten lidé na Marsu využijí k dýchání.

Vodík bude na Marsu používán jako palivo pro dopravu, jako zdroj elektrické energie a pro další účely. Marsovská „továrna na vodík“ by dokonce mohla sloužit jako zdroj paliva pro další vesmírné cesty člověka Sluneční soustavou.

 „Výroba a recyklace vodíku ve vesmíru sníží náklady a složitost vzdálených misí snížením spotřeby zásob dodávaných ze Země,“ uvádí doslova NASA. (www.nasa.gov)

Planeta Mars

Obrázky: NASA