Výzkumný tým ze Specializované Kardiochirurgické Kliniky v Nižním Novgorodě v Rusku, provedl průlomovou klinickou studii, která zkoumala potenciální roli molekulárního vodíku (H2) při chirurgickém ošetření srdečních vad. Výsledky ukazují, že molekulární vodík zlepšuje funkční stav červených krvinek a snižuje komplikace spojené s oxidativním stresem.

Studie zahrnovala 24 pacientů rozdělených do dvou skupin, kde první skupina dostávala molekulární vodík během operace a druhá skupina sloužila jako kontrolní. Konkrétně se jednalo o pacienty, u kterých bylo chirurgické ošetření chlopní s použitím kardiopulmonálního bypassu (CPB).

Zlepšení funkčního stavu červených krvinek
Pacienti, kteří během operace inhalačně přijímali molekulární vodík, ukázali výrazné zlepšení ve funkčním stavu červených krvinek. Pozorovány byly zvýšená elektroforetická mobilita, zvýšený metabolismus a snížená agregace červených krvinek ve srovnání s kontrolní skupinou. Tato zjištění naznačují, že inhalace H2 může hrát klíčovou roli v ochraně červených krvinek během a po chirurgických zákrocích.

Snížení oxidativního stresu a zlepšení srdcové funkce
Vědci rovněž zaznamenali významný pokles projevů oxidativního stresu, což bylo nejvýraznější jeden den po operaci. Statisticky významné rozdíly byly také zjištěny ve funkci srdečního svalstva mezi výzkumnou a kontrolní skupinou na první a třetí den po operaci. Tato zjištění podporují názor, že H2 má nejen ochranné vlastnosti, ale může také zlepšit výsledky po operaci tím, že podporuje lepší funkci srdce.

Důležitý pokrok v chirurgii
Tato studie představuje významný pokrok v oblasti chirurgie, zejména při léčbě srdečních chlopní s použitím CPB. Použití molekulárního vodíku jako součásti anestezie může přinést lepší výsledky pro pacienty tím, že zlepšuje funkční stav červených krvinek a snižuje komplikace spojené s oxidativním stresem. Tyto zjištění otevírají nové možnosti pro vylepšení postupů v kardiochirurgii a nabízejí naději na zlepšení výsledků pro pacienty po celém světě.

Chcete i vy vyzkoušet účinky molekulární vodíku na vlastní kůži? Pořiďte si vodíkovou lahev 3v1, díky které můžete vodík inhalovat, vytvářet si vodíkovou vodu přímo ve skleněné lahvi nebo v PET lahvi, kterou na malý generátor nasadíte. Vyměňte běžnou vodu za vodíkovou a čerpejte všechny benefitů vodíku!

Zdroj: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36204784/