Společnost H2 Medical Technologies skupiny H2 Global Group se zapojila do iniciativy zpětného odběru elektrozařízení. S cílem snížit negativní dopady na životní prostředí a podpořit udržitelný rozvoj, přispěla v roce 2023 uhrazením recyklačních příspěvků k zajištění zpětného odběru více než 2 tun vysloužilých elektrozařízení. „Tato iniciativa je důležitým krokem směrem k udržitelné budoucnosti a zachování naší planety pro další generace,“ říká ředitelka marketingu a obchodu H2 Global Group Viktória Procházková.

H2 Medical Technologies se zabývá výzkumem, vývojem, výrobou a servisem inovativních přístrojů v oblasti molekulárního vodíku. „Spolupracujeme s výzkumnými a vzdělávacími organizacemi na mezinárodní úrovni. Cílem společnosti H2 Medical Technologies je nabídnout fungující, jednoduché a účinné řešení v různých oblastech, kde je možné využití molekulárního vodíku. Molekulárním vodík má prokázané pozitivní účinky, a my jsme schopni rychle a efektivně dodat inovativní řešení v různých formách klientům na míru,“ vysvětluje ředitel společnosti Pavel Vašek.

Společnost se specializuje na výrobu generátorů molekulárního vodíku pro domácí i profesionální užití, ale také speciální nanogenerátory, vodíkové vany, masážní přístroje nebo ionizátory vody. „K výrobě ale neodmyslitelně patří téma zpracování odpadů a recyklace. A naše společnost přispěla v roce 2023 úhradou recyklačních příspěvků na zajištění zpětného odpadu 2 431 kg elektrozařízení do společnosti ELEKTROWIN. Ta zajistila následné zpracování za použití nejmodernějších technologií a v souladu s evropskými standardy,“ dodává Vašek.

Předseda představenstva společnosti ELEKTROWIN Roman Tvrzník dodává, že tím společně přispěli nejen k ochraně životního prostředí, ale zároveň se podařilo do oběhu vrátit více než 90 % materiálů získaných ze zpracovaných spotřebičů. „Navíc získávání materiálů z elektroodpadu je jednak šetrnější k životnímu prostředí, a jednak je energeticky výrazně méně náročné než jejich získání z primárních surovin, což se v dnešní době cení více než obvykle.“

Zpracováním 2 431 kg elektrozařízení se společnost H2 Medical Technologies:

  • Podílí na snížení produkce skleníkových plynů o 27,41 tun CO2, což odpovídá úsilí 11 vzrostlých stromů, které pohltí stejný objem CO2. Tento krok přispívá k ochraně klimatu a snižuje negativní dopady na životní prostředí.
  • Omezuje těžbu o 1 425,79 litrů ropy, což je ekvivalentem 54 pracovních cest osobním autem z Prahy do Brna. Tím přispívá k zachování přírodních zdrojů a snižuje závislost na fosilních palivech.
  • Uspoří 14 677,32 kWh elektrické energie, což odpovídá 14 678 mycím cyklům myčky. Tím se snižuje spotřeba energie a přispívá se k udržitelnějšímu využívání zdrojů.

Kromě toho bylo dáno k recyklaci:

  • 1 409,00 kg železa, což by stačilo na výrobu 58 kusů praček.
  • 48,67 kg mědi, ze které by se dalo vyrazit 8 652 1eurových mincí.
  • 58,90 kg hliníku, což by stačilo na výrobu 3 927 ks plechovek.

„Společnost H2 Medical Technologies je hrdá na svůj příspěvek k ochraně životního prostředí a děkuje všem svým klientům a partnerům za spolupráci. Tato iniciativa je důležitým krokem směrem k udržitelné budoucnosti a zachování naší planety pro další generace,“ vysvětluje ředitelka marketingu a obchodu H2 Global Group Viktória Procházková. „Udržitelnost a enviromentální odpovědnost je pro nás zcela zásadní téma a velmi nás těší, že se nám podařilo dosáhnout takových úspěchů.“

Jako součást této iniciativy dostala H2 Medical Technologies od ELEKTROWIN Osvědčení o přínosu životnímu prostředí za rok 2023. „Toto osvědčení je pro nás nejen důkazem úspěchu v podpoře udržitelného rozvoje, ale také prostředek ke zvyšování povědomí o významu zpětného odběru elektrospotřebičů, který považujeme za zásadní,“ uzavírá Procházková.