Projekt Hydra, ambiciózní iniciativa, která si klade za cíl stimulovat výrobu oceli pomocí 100% vodíkového paliva, se blíží k realizaci. Italská společnost Tenova, známá svými inovativními řešeními pro železářský a ocelářský průmysl, představuje klíčovou součást tohoto projektu, který probíhá pod taktovkou společnosti RINA v Itálii.

Podle informací zveřejněných na webu Tenova, dojde k instalaci 30metrové věže s přímou redukcí železa (DRI) a elektrické obloukové pece (EAF), což umožní realizaci tohoto revolučního projektu.

Financovaná evropským nástrojem NextGenerationEU a podporovaná italským ministerstvem pro podnikání a výrobu, má tato iniciativa hodnotu 88 milionů EUR. Jejím hlavním cílem je umožnit všem evropským výrobcům oceli otestovat výrobu s využitím čistého vodíkového paliva a vytvářet tak budoucí investiční plány pro zelený přechod v odvětví.

Za použití pokročilé technologie přímé redukce Energiron, vyvinuté ve spolupráci mezi společnostmi Tenova a Danieli, má být pilotní závod DRI a elektrické obloukové pece schopen do roku 2025 produkovat až 7 tun oceli za hodinu při plné výrobní kapacitě, a to s výrazným snížením emisí uhlíku. Projekt dává evropským ocelářům možnost experimentovat s různými kombinacemi zemního plynu a vodíku.

„Na tento projekt s RINA jsem velmi hrdý, protože poskytuje všem evropským výrobcům oceli první zařízení s otevřeným zdrojem, které jim umožní otestovat proces s naším pilotním zařízením a podpořit jejich budoucí investice do výrazného snížení emisí,“ řekl k projeku CEO Tenova Roberto Pancaldi a dodal, že se společností RINA spoluprácují již od devadesátých let, kdy úspěšně rozvinuli několik projektů.

Podle Carla Luzzatto, generalního ředitele společnosti RINA je cílem společnosti Hydra dekarbonizace procesu výroby oceli prostřednictvím technologií založených na vodíku. „Díky pomoci našich partnerů vybudujeme pilotní závod, v němž budeme experimentovat s výrobou oceli, která vypouští zanedbatelný zlomek emisí uhlíku, jež v současnosti vypouští světový ocelářský průmysl. Vodík je k dispozici celému dodavatelskému řetězci pro výzkum a vývoj v oblasti výroby čisté oceli."

Podle dřívějších informací, které zveřejnilo centrum GMK, společnost RINA zahájila šestiletý výzkumný projekt Hydra loni na podzim. Tato iniciativa nejen zřídí školicí středisko pro shromažďování a šíření know-how v oblasti dekarbonizace na bázi vodíku, ale také se stane trvalou mezinárodní výzkumnou a vývojovou platformou otevřenou všem zainteresovaným stranám v kovoprůmyslu a energetice.

Společnost Tenova je vedoucím poskytovatelem technologických řešení pro hutnictví, ocelářství, těžbu, energii a environmentální technologie. Jejich portfolio zahrnuje širokou škálu produktů a služeb, včetně technologií pro výrobu oceli, materiálového zpracování, kontinuálního odlévání a mnoho dalšího. Tenova je známá svým inovativním přístupem k průmyslové automatizaci a digitalizaci, které pomáhají zlepšovat efektivitu a udržitelnost v různých odvětvích.